2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

SZÁMHÁBORÚRA DERŰ

Mert a számok soha nem hazudnak

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 14:16 GMT +2, 2012. december 14.

A számok egyértelműen mutatják a sikert/kudarcot. Az önigazoló gyorselemzéseket keresők a kék címeket, a kompromittáló szövegeket várók a piros címeket keressék. Végeredmény azonban csak egy van.Az EMNP-nek sikerült megvetnie lábát az erdélyi politikában

Az Erdélyi Magyar Néppártnak sikerült a vasárnapi parlamenti választásokon bebizonyítania: ők az egyetlen dinamikusan fejlődő magyar párt Romániában. Abszolút szavazatai számát több mint 30 százalékkal növelte, olyan körülmények közt, amikor országos szinten jóval kevesebben éltek szavazati jogukkal, mint az önkormányzati választásokon, amelyen először méretkezett meg az új magyar párt. Mindeközben a posztkommunista RMDSZ elvesztette szavazatainak 20%-át! Az EMNP-nek történelmi eredményével sikerült 58%-kal növelnie a magyar pártokra leadott szavazatokon belüli arányát!


Újabb nagyarányú vereséget szenvedett az EMNP

Egyik kitűzött célját sem sikerült teljesítenie az EMNP-nek: az új magyar párt nemhogy nem érte el a 6:3-as alternatív küszöböt, de egyetlen képviselői vagy szenátori választókerületben sem sikerült megvernie az RMDSZ-t, sőt, még csak ennek közelébe sem került: minden egyes választókerületben legalább kétszer annyi szavazatot gyűjtött az RMDSZ, mint a Néppárt. Az EMNP-nek a nem deklarált stratégiai célja sem teljesült: a tárgyalási pozícióinak erősítéséhez elengedhetetlenül fontos lett volna, hogy 5% alá szorítsák az RMDSZ-t. Ráadásul a választásokon nem induló MPP szavazóinak többségét sem sikerült megszólítaniuk: az önkormányzatihoz viszonyított 14 ezer szavazatnyi többlet az MPP szavazóinak kevesebb mint 40%-át teszi ki.


Végérvényesen megnyerte a magyar-magyar versenyt az RMDSZ

Amióta Tőkés László 2007-től kezdődően megpróbálta szavazatokra váltani ismertségét, még soha nem mért ekkora vereséget a palástja mögé bújó erőkre az RMDSZ. A versenypártok visszaszorulásának tendenciája már az önkormányzati választásokon is megfigyelhető volt, és az RMDSZ-nek most sikerült a csúcsra pörgetnie teljesítményét a magyar-magyar párharcon belül: a magyar pártokra leadott voksok mintegy 87 százaléka őket illette meg, míg a magyar ellenzéknek alig 13 százalék jutott. Az a tény, hogy első alkalommal egy másik magyar párt is indult a parlamenti választásokon az RMDSZ ellenében, nem rendítette meg a Szövetség állásait: a magyar szavazók bebizonyították, hogy továbbra is az RMDSZ-ben látják a hiteles érdekképviselet letéteményesét, és elsöprő többségük az érdekeiket 22 éve töretlenül képviselő érdekvédelmi szervezetet támogatta – ez az igazi egység! Az RMDSZ-EMNP mandátumokért folytatott harcának megkérdőjelezhetetlen eredménye pedig: 27-0.


Mélyponton az RMDSZ

Soha nem volt ennyire ingatag az RMDSZ pozíciója: a szövetségnek nagy erőfeszítéseket kellett tennie azért, hogy egyáltalán elérje az 5%-os bejutási küszöböt, négy képviselői helyet vesztett, és parlamenti súlya 6,6-ról 4,5%-ra csökkent. A gondokat tovább tetézi, hogy az USL mindkét házban kétharmados többségre tett szert, így az RMDSZ sem jelentős kormányzati tisztségeket, sem mérvadó ellenzéki fellépést nem remélhet aprócska frakciójától. De a legsokatmondóbb tény az, hogy az RMDSZ több mint százezer (!) szavazót vesztett az alig fél évvel ezelőtti önkormányzati választásokhoz képest.


Az MPP-nek köszönhető a magyarság parlamenti képviselete

A vasárnapi parlamenti választások eredménye ismételten bebizonyította: bölcs döntést hozott a Magyar Polgári Párt azzal, hogy nem vett részt a versenyben, mert ez a magyar képviselet olyan arányú meggyengüléséhez vezetett volna, amely középtávon visszafordíthatatlan károkat okozott volna nemzetközösségünknek. Az MPP konzekvensen hangoztatta: az önkormányzati választások a választás szabadságáról szólnak, a parlamenti jelenlét imperatívusza azonban fontosabb a versengésnél. Az MPP kiegyezésre szóló felhívásával a ráció hangján szólította meg a többi pártot, amelyek azonban önös érdekeikre hallgatva nem fogadták el a feléjük kinyújtott baráti jobbot. A polgáriak önálló indulása azonban a magyar parlamenti képviseletet veszélyeztette volna, így az egyetlen bölcs lépés, a távolmaradás mellett döntöttek.


Az MPP felszámolta önmagát

Az ismételt megméretkezéstől való félelme lett a veszte az MPP-nek. A párt szempontjából végzetesnek bizonyuló döntést hoztak a polgáriak vezetői, amikor úgy döntöttek, kihagyják a 2012-es parlamenti választásokat, mert ezzel átengedte a terepet az EMNP-nek. A döntés nyilvánvalóan demotiváló hatással volt a szervezet tagjaira és szimpatizánsaira, így várható volt, hogy a helyi vezetők egy része átpártol a választás szabadságának megteremtését átvállaló EMNP-hez. Zavart keltett a pártban az is, hogy korábbi és jelenlegi vezetője, Szász Jenő, illetve Biró Zsolt, még ha burkoltan is, de az esélyesebb jelöltre, vagyis az RMDSZ-re való szavazásra biztatott. Ilyen körülmények között, bár a helyhatósági választáson még fej-fej mellett álltak az EMNP-vel, december 10-re egyértelművé vált, nincs már rájuk szükség a romániai magyar politikai palettán.


Gyengült a magyar parlamenti képviselet

A december 9-i választások (és azon belül a magyar-magyar verseny) eredményei azt mutatják, jelentős mértékben veszített súlyából a magyar parlamenti képviselet: az RMDSZ 4 képviselői hellyel szerzett kevesebbet, miközben a parlament létszáma 118 fővel nőtt. Így a magyar parlamenti képviselet súlya mintegy harmadával csökkent, 6,6%-ról 4,59%-ra.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!