2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

ALÁÍRÁSGYŰJTÉS

Ne legyen játszma tárgya a csángóügy: kiértékelő

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 16:37 GMT +2, 2012. február 17.

Egy ideje a magyarázkodás és vádaskodás folyik, de az állásfoglalás ma is pont annyira érvényes maradt, mint elindítása napján volt.


Több mint ezerszázan írták alá a csángóügyben közzétett állásfoglalásunkat két hét alatt, köszönjük azoknak, akik támogatták az ügyet.

Akciónkkal elsődleges szempontunk nem a felelősök keresése/kihangsúlyozása volt (aki erre kíváncsi, az elolvashatja a témában készült cikkeket, illetve annak kapcsán kiadott közleményeket), hanem a helyzet elfogadható rendezése, a csángó oktatási program akadálymentes működése, aminek alapfeltétele, hogy olyan emberek irányítsák, akiknek megvan a megfelelő helyzet- és terepismeretük. Ezért döntöttünk az állásfoglalás, és nem a magyar kormánynak címzett petíció mellett.

Jelzésként az állásfoglalás szövegét az aláírók listájával együtt eljuttatjuk az összes érintett félnek - vagyis az MCSMSZ, az AMMOA, a Teleki László Alapítvány, az RMPSZ és a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága vezetőinek.

Tisztában voltunk vele, hogy az aláírásgyűjtés ideje alatt több fejlemény is lesz az ügyben, és, bár titokban abban reménykedtünk, hátha időközben visszatáncolnak a döntéshozók, és akciónk okafogyottá válik, sajnos, ennek egyelőre nem látjuk jeleit. Egy ideje a magyarázkodás és vádaskodás folyik, de az állásfoglalás ma is pont annyira érvényes maradt, mint elindítása napján volt.

Lehetetlen megjósolni, hogy ezt a PR-háborút ki fogja megnyerni, hiszen napi rendszerességgel születnek vádak Magyarországon, amelyekre szintén napi rendszerességgel válaszol az MCSMSZ, aztán jönnek az újabb vádak, vagy a régi vádak ismétlése, és így tovább. Egy konkrét példa: ugyanazon számla kapcsán először az a vád merül fel, hogy kétfelé számolták el, aztán ennek cáfolása után az, hogy szándékosan meghamisították.

Az ügy kapcsán született közlemények és nyilatkozatok még több kérdést vetettek fel:

- hogy került a Teleki László Alapítvány az új romániai alapítványt megalapítani hivatott három szervezet közé?

- etikus-e, hogy az AMMOA és a magyar kormány egy olyan alapítványt bízott meg az átvilágítással, amelynek közvetlen érdeke lehetett az MCSMSZ elmeszelése, hogy a létrehozandó új alapítványban nagyobb kontrollja lehessen a pénzek és az "oktatási célokat szolgáló" vagyon fölött?

- elfogadható-e, hogy a jelentésben feltárt hiányosságok eredményeként (függetlenül attól, hogy azok valódiak vagy mondvacsináltak) a magyarországi döntéshozók a hiányosságok pótlása, a felelősök felelősségre vonása vagy szigorúbb ellenőrzés és elszámolás bevezetése helyett az MCSMSZ-vagyon eltulajdonítását és az oktatási programhoz kapcsolódó döntéshozatalból való kiszorítást választották?

- mivel magyarázható, hogy a magyarországi alapítványok olyan vádakat ("luxus és magán célú élelmiszerszámlák sokasága, nyilvánvaló számlahamisítás") fogalmaznak meg most, amelyekről sem az átvilágítás jelentése nem szól, sem a korábbi elszámolásokkor nem merültek fel? Ha a most jelzett vádjaik valósak, miért fogadták el korábban ezeket az elszámolásokat?

- az üzemanyagra fordított kiadások 2008-ban voltak a legmagasabbak. Miért most, négy év után merül fel az AMMOA részéről, hogy ezek a kiadások nem indokoltak? Ha az AMMOA évekig elfogadta a pontatlan vagy túl nagy összegű elszámolásokat, mi a garancia arra, hogy egy új alapítványban jobban ellenőrizné az ilyen típusú kiadásokat?

Erdélyben a csángókérdést nagyon kevesen tekintik fajsúlyosnak, a romániai magyarok többsége eleve vesztes játszmaként írja le az ügyet, és sorsára hagyta ezt a közösséget. Emellett pedig van egy szűk csoport, amelynek tagjai erre tették fel az életüket, és az ő munkájuk jelenti a csángók számára az egyetlen valós kapcsolódási pontot a magyar kultúrával. Hol csodáljuk, hol nem értjük őket.

A csángók világa egy zárt, a kívülálló számára többnyire értelmezhetetlen világ, amelynek összefüggésrendszere, struktúrája és motivációi csak belülről válnak érthetővé, ahol megfelelő terep-, hely- és emberismeret hiányában nem lehet boldogulni. Elengedhetetlen, hogy a sorsukról döntő kérdésekben belülről, a közösséget mozgatóktól jöjjenek a válaszok.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!