2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

EGYOLDALÚ PÁRBESZÉD

Az EMNP megmondja a véleményünket

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 16:52 GMT +2, 2012. január 26.

A Néppárt célja a négyszázezer kérdőívükkel nem az adatgyűjtés, hanem az adatszórás és az önigazolás. Emlékszik még valaki Iliescu "mérgezett telefonjaira?"


Beszélgettem a Besenyő Pista bácsival, / És megmondta a véleményem - énekelik egy régi L’art Pour L’art dalban. A szóban forgó vélemény pedig az, hogy a medve jó kis élőlény, hogyha álmos, alszik, de ha nem, nem. Az EMNP által útjára bocsájtott, négyszázezer erdélyi magyar lekérdezésére hivatott kérdőív kiértékelésekor is hasonlóan magvas meglátásokkal gazdagodhat az új rommagyar párt, ha számukra ez jelenti a közösséggel való párbeszédet. Toró T. Tibor szerint ugyanis ez az akció nem közvélemény-kutatás, hanem párbeszéd. Egy olyan párbeszéd, amelyben


a párt jól megmondja, mit gondoljunk.

A kérdőív mindössze nyolc kérdést tartalmaz, és nem lennék meglepődve, ha hamarosan a helyes megoldások listája is kerengni kezdene a köztérben. Mert itt vannak helyes (1 - b, 2 - összes, 3 - a, b satöbbi) és helytelen válaszlehetőségek. És ha ez a megoldás-lista mégsem kezd kerengni, annak csak az lesz az oka, hogy annyira pofonegyszerű eldönteni, melyik a jó válasz, hogy az minden bizonyára még a funkcionális analfabéták döntő többségének sem jelenthet fennakadást. Csak a hívószavakat kell követni.




>> A kérdőív nagyobb felbontásban >>

Első kérdés (jó vagy rossz irányba haladnak a dolgok), jó válasz: a sok szenvedésnek nincs eredménye, sürgősen változtatni kell; rossz válasz: elsősorban a külföldnek kell megfelelni. Harmadik kérdés (egészségügyi reform), jó válaszok: a betegek érdekei legyenek az elsődlegesek; Nem az a megoldás, hogy mindenért fizetni kell. Akkor miért adózunk?; rossz válasz: nem tudom megítélni (megj.: itt a semleges válasz a legrosszabb).

De ne folytassuk, a kérdőívet online is meg lehet nézni és ki lehet tölteni, de vigyázat: ha próbából a rossz válaszlehetőségeket kezdjük beikszelgetni, a kérdőív kitöltése után utolsó senkiházi talpnyaló csúszómászóknak fogjuk érezni magunkat. Mert ha bevállalunk egy olyan gondolatot, amivel akár egyet is érthetünk (például hogy minek kellett létrehozni a Néppártot), akkor


csatolt áruként valami egészen mással is egyet kell értenünk

(itt például azzal, hogy mindenki lépjen be az RMDSZ-be, mi pedig úgy pecsételünk, ahogy mondják).

Emlékszik még valaki az 1996-os, Iliescu féle "mérgezett telefonokra" (telefoane otrăvite)? A PDSR (a mostani PSD elődje) aktivistái azzal hívogatták a telefonkönyvben szereplő számokat, hogy ellenlábasuk, a CDR el fogja adni az országot, hogy monarchiát csinálnak az országból, és hasonlók. A pártutód aztán 2010-ben ismét elővette ezt a fegyvert, amikor telefonos "közvélemény-kutatás" ürügyén olyan kérdéseket tettek fel, hogy "Ön szerint Boc vagy Băsescu a hibás a gazdasági válságért?" vagy "Ön szerint Geoană vagy Antonescu nyeri meg a második fordulót?".

Bár a két módszer között vannak lényegi különbségek (az EMNP legalább neve felvállalásával szórja a kérdőíveket), de a Néppárt mégis többet tanult a posztkommunistáktól, mint azt hajlandó lenne beismerni. Mert mindkét módszerben mellékesek a válaszok, ugyanis a cél nem az adatgyűjtés, hanem az adatszórás. Az indoktrinálás. A manipulálás.

Toró szerint a párt programjába beleépítik az eredményeket. Aha, persze. És mi lenne, ha tételezzük fel, azt a választ küldenék vissza a legtöbben, hogy az EMNP-re nincs szükség (ez a válaszlehetőség egyébként így szerepel a kérdőívben: "Minek kellett létrehozni a Néppártot? Mindenki lépjen be az RMDSZ-be, mi pedig úgy pecsételünk, ahogy mondják.")? Néppárték szépen beírnák a programjukba, hogy bocs, tévedtünk, mindent visszaszívunk, és megyünk megnézni,


hátha nem riglizte még be az RMDSZ a kaput?

Ha komolyan vennék saját kérdéseiket, akkor ezzel a lehetőséggel is számolniuk kellene. De a kérdőív pont fordítva állt össze. Volt némi fogalmuk arról, mit is akarnak látni a pártprogramban, ezt megadták helyes válaszként. Aztán a többi pszeudoválaszban leírták – hol madárnyelven, hol közérthetőbben –, hogy az RMDSZ így meg úgy, a kormány ilyen meg olyan, pfúj IMF, és a biztonság kedvéért még hozzátettek két tőkési szófordulatot is, hogy üssön, aminek át kell ütnie.

A cél nem az őszinte válaszok begyűjtése, hanem a manipulálás és az önigazolás. Hogy a medve mindenki szerint akkor alszik, ha álmos. De ha nem, nem.


Megjegyzés: a szövegben a "Toró szerint a párt programját a párbeszédsorozat végén, a válaszok ismeretében és ezekre alapozva fogják felépíteni." mondatot erre cseréltem: "Toró szerint a párt programjába beleépítik az eredményeket."
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!