2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

RE: HELYESBÍTÉS

Válasz a MÚRE Becsületbíróság titkárának

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 10:50 GMT +2, 2011. május 12.

Ön azt várja el, két forrásból ellenőrizzük le azt az információt, amely egy testület működésére vonatkozik, és amit az adott testület vezetője közölt velünk.


Kedves Bögözi Attila,

ez egy vicc. Röviden ez történt: hírszerkesztőnk felhívta Maksay Magdolnát, a MÚRE becsületbíróságának elnökét, bemutatkozott, mint a Transindex újságírója. Kollégánk kérdésére Maksay többek közt beszámolt róla, hogy az ügyben három (azaz 3) hónapon belül dönt a BB.

A hír megjelenése után néhány perccel felháborodottan hívta vissza Maksay a kollégámat, az alapvető etikai szabályok semmibe vételével vádolva őt, arra hivatkozva, hogy ő nem adta jóváhagyását a hírben szereplő információk közléséhez. Mindezt annak ellenére állította, hogy az első telefonbeszélgetés során egyértelműen tudomása volt róla, hogy egy újságíróval beszél, ugyanakkor nem említette, hogy amit elmond, azt nem szánja közlésre. Fontos, hogy Maksay egy szóval sem említette, hogy a közölt információk tárgyi tévedést tartalmaznának.

A második beszélgetés után kollégám rögtön jelezte az esetet a MÚRE elnökének, Karácsonyi Zsigmondnak.

Nem véletlen tehát, hogy a "3 hónapos határidőre vonatkozó durva félretájékoztatást" a cím után "Maksay Magdolna, a MÚRE Becsületbíróságának elnöke nevének szövegkörnyezetében" ismételtük meg. Amennyiben az Ön által megküldött BB-szabályzat up-to-date, akkor önnek igaza van, mindez valóban azt sugallja: "a Becsületbíróság elnöke nem ismeri az általa vezetett etikai testület működési szabályzatát".

Az pedig a szakma legalapvetőbb gyakorlati ismereteinek hiányáról tanúskodik, hogy ön azt várja el, két forrásból ellenőrizzük le azt az információt, amely egy testület működésére vonatkozik, és az adott testület vezetője közölt velünk.

És most már elkezdek kekeckedni, mert ha már erre kell szánnom az időmet, ám legyen, beszéljük végig.

Idézek: "Ha pedig Önök szerint hírértéke van (volt) annak, hogy a MÚRE alapfokon eljáró etikai testülete milyen határidőn belül – és itt további kiigazítást kell kérnem – nem dönt (mert nem bíróság), hanem az eljárás eredményeképpen kialakított álláspontját határozatban megfogalmazza..."

Az a kisebb baj, hogy azt érzem ki, a MÚRE BB titkára kétségbe vonja, hogy képesek lennénk eldönteni, minek van hírértéke, és minek nincs. A nagyobb baj az, hogy a MÚRE BB titkára annyira nincs tisztában az általa okítás gyanánt számunkra megküldött saját működési szabályzatukkal, hogy ott is kiigazítást kér, ahol legfennebb a szabályzatuk téved, amelynek a VIII. fejezetében lévő 14-es paragrafus így kezdődik: “Az EB (Etikai Bizottság – szerk.) határozattal dönt.

És itt kell megjegyeznem, hogy a MÚRE honlapján nem a jelenleg érvényes szabályzat van feltöltve – noha tudtommal ezt már 2009-ben megváltoztatták –, és nem is jelzik, hogy a feltöltött szabályzat már nem aktuális, így kollégám onnan sem tudta volna meg, hogy nem 90, hanem 30 napon belül fogalmazza meg a testület az eljárás eredményeképpen kialakított álláspontját. Vagyis dönt. Mert a honlapon még 60 nap szerepel.

Ön egy olyan szervezet nevében kér kiigazítást, amelynek testületi elnöke nincs tisztában a testület működési szabályzatával, és amely szervezet nem aktualizálja saját honlapján a két éve megváltozott szabályzatot. Ezek alapján akár úgy is szólhatott volna a hír címe, hogy A MÚRE 30, 60 vagy 90 napon belül dönt az ETV vs. Krónika ügyben.

Két további szempont: Az ön által írt szöveg az eredeti hír terjedelmének háromszorosa, ami arra enged következtetni, hogy nem az olvasók korrekt tájékoztatása, hanem mondjuk a mi kioktatásunk volt a célja. Egyébként az is erre enged következtetni, hogy a helyesbítést csak hat nappal a hír megjelenése után küldték el nekünk, ezzel ellehetetlenítve, hogy "gyorsan és hitelesen" helyesbítsük az "általunk közölt hamis vagy téves hírt". A Transindex ugyanis nem hetilap.

Olvasóink korrekt tájékoztatása érdekében közöltük az Ön szövegét, de úgy érezzük, tisztességesebb lett volna, ha Maksay Magdolna kér elnézést olvasóinktól, amiért félretájékoztatta őket.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!