2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

HITELVESZTÉS

Kevesebb bírságot a bankároknak!

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 16:42 GMT +2, 2010. október 8.

A rendőrfőnököket rendelet kötelezi, hogy tárgyaljanak a bankokkal a rendőrök hiteleinek újraütemezéséről. De mit kapnak cserébe a hitelintézetek?


Miniszteri rendelettel kötelezte Traian Igaș frissen kinevezett belügyminiszter a megyei rendőrfőnököket, hogy tárgyaljanak a bankokkal a rendőrségi alkalmazottak hiteleinek újraütemezéséről.

A hír kapcsán két dolog cikázott át az agyamon: az egyik, hogy az új miniszter nagyon buta. A másik, hogy ez egy jól kigondolt terv része, amelynek célja a rendőrök lejáratása és a közvélemény ellenük hangolása.

A bankokkal szemben egy intézményvezető nem képviselheti az intézmény alkalmazottait. Ők magánemberként, egyenként folyamodtak a hitelhez, így, tetszik, nem tetszik, egyenként kell az újraütemezésről is tárgyalniuk. A bankok ellen az utóbbi időben több csoportos per is indult, de itt is külön-külön tárgyalnak minden egyes esetet, és nincs ok arra, hogy a rendőrök esetében másképp járjanak el.

Egy rendőrfőnök tehát nem képviselheti hivatalosan alkalmazottai érdekeit, illetve csak abban az esetben, ha erre felhatalmazást kap - nem a minisztertől, hanem azoktól, akiknek az érdekeit képviselnie kellene. Csakhogy nem látom, hol tenne az jót egy alkalmazottnak, hogy banki ügyleteinek részleteit megossza főnökével. Ez mindenkinek a privát ügye.

De oké, tegyük fel, hogy a rendőrfőnöknek joga van alkalmazottai nevében tárgyalni. Romániában több mint negyven banknak vannak kirendeltségei, többségük nyújt lakossági hiteleket. Tudtommal a rendőröknek nincs egy külön bankjuk, így a rendőrfőnöknek jó esetben is több mint tíz bankkal kell egyeztetnie.

A bankokat nem lehet arra kötelezni, hogy leüljenek tárgyalni a rendőrségi vezetővel olyan kérdésben, amely nem köthető a foglalkozásához - vagyis nem teszem azt biztonsági vagy bűnügyi témájú tárgyalásról van szó. Marad az, hogy a rendőrfőnök egyenként felkeresse a hitelintézményeket, mind a tizenvalahányat, ahonnan a rendőrök kölcsönt vehettek fel.

Persze ezek a tárgyalások semmire sem kötelezhetik a bankokat. Itt nem fog működni a las' că ne înţelegem, az egyetlen észérv, ami arra kényszerítheti őket, hogy mégis belemenjenek valamilyen kompromisszumba, az a rendőrök kekeckedésétől való félelmük lehet. Ami azért mégsem egy szerencsés helyzet, ha már nem rendőrállamban élünk.

No de most jön az igazán paradox helyzet: ha a bankok valaminek köszönhetően megszánják az egy ideje 25%-kal kevesebbet kereső rendőröket, és belemennek a tömeges szerződésmódosításba, átütemezésbe, akkor komoly nyomásnak lesznek kitéve, hogy mások számára is tegyék lehetővé az átütemezést, miközben mindenki azon fog duzzogni, hogy bezzeg a rendőröknek ezt is lehet.

Ha viszont a bankok nem mennek bele a szerződésmódosításokba, az egy újabb bizonyítéka lesz a kapzsiságuknak és annak, hogy csakis a saját érdekeiket tartják szem előtt.

Szép kis játszma, mindez egy stupid belügyminiszteri rendelet miatt, amely ugyan semmire nem kötelezi a bankokat, de annál kényelmetlenebb helyzet elé állítja őket.

Már csak az következik, hogy az egészségügyi miniszter szólítsa fel a kórházigazgatókat, tárgyaljanak az iskolák vezetésével arról, hogy az orvosok gyerekei kapjanak 25%-kal magasabb jegyeket, a kultuszminiszter pedig rendeletben kellene kötelezze a múzeumigazgatókat, hogy kérjenek több betegszabadságot alkalmazottaiknak, ha már a fizetések ilyen kicsik.

Remélem, a bankároknak lesz annyi eszük, hogy cserében legalább a forgalmi kihágásokért járó büntetések csökkentését kérjék a banki alkalmazottak számára.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!