2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

KICSI A PÖTTY, DE

Markónak félreáll a bal füle!

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 13:22 GMT +2, 2010. szeptember 7.

Ha a hazai médiafogyasztási szokásokból indulunk ki, ez kellene legyen a hét híre. Băsescu, a fején megjelent három pöttyel lekörözte az egész kormányátalakítást.


A legnagyobb jó- vagy rosszindulat mellett sem lehet azt mondani, hogy a múlt héten uborkaszezon lett volna a román politikában. A kormányátalakításba szinte belebukott maga a miniszterelnök is, és végül a fél kormánynak mennie kellett. Külön izgalom, hogy új arcok bukkantak fel az élmezőnyben, utánuk lehet kutatni, vájkálni a múltjukban, rávilágítani, ki kinek az embere, latolgatni az újjáformált kormány túlélési esélyeit.

De mit neki, hogy a kormány szinte megbuktatta magát? Hogy Emil Boc menesztése hajszálon múlt? Vannak sokkal fontosabb események is, mint noname miniszterek felemelkedése és bukása. Mint például az, hogy Băsescu fején megjelent három pötty. Lehet kacagni, de ez komoly: ez volt az egyik legnépszerűbb hírportál legolvasottabb híre a múlt héten, miközben a kormányról szóló anyagok be sem kerültek a toplistába.

De az még hagyján, hogy a Lui Băsescu i-au apărut trei pete ciudate pe cap a legolvasottabb hír volt a realitatea.net portálon. A Lui Traian Băsescu i-au apărut câteva pete de culoare închisă pe cap az adevarul.ro oldalon szerezte meg az első helyet, míg a Pete ciudate pe capul lui Băsescu a click.ro-n tarolt.A hírtelevízió, a quality newspaper és a bulvárlap olvasói is ugyanarra kattantak rá. Mindenki dokumentálódott kicsit, szépen körbehivatkozták egymást, még az elnöki hivatal hivatalos álláspontját is kicsikarták (ami egyébként egy tömör "Nem" volt arra a kérdésre, hogy beteg-e az államfő).

Most én is járhatnám ezt az utat, megszólaltathatnék a románok médiafogyasztási szokásaival foglalkozó kutatót, szociológusokkal, médiaszakemberekkel, az online szerkesztőségek vezetőivel beszélgethetnék, hogy végre megvilágosodjon számomra és az olvasók számára is a pöttyös hír sikerének titka.

De szerencsére van ennél egyszerűbb és legalább ugyanennyire ésszerű magyarázat is. Az olvasók közül sokan ismerik a szólást:

"Álljon meg a menet! Pete van a menyasszonynak!"
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!