2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

ISTENNYILA

AC/DC: mi volt ez az átverés?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 15:38 GMT +2, 2009. április 17.

Külföldi "üzletemberek" sikeresen megszívattak egy egész országot: a beígért fesztivál volt a romániai zeneipar eddigi legnagyobb átverése.


Azt hiszem, a történetet már mindenki ismeri: hétfőn a sajtó elkezdte kürtölni, hogy május 31-én fellép az AC/DC Romániában, a Bukarest mellett szervezett Bucharest Rock Arena nevű rendezvényen. Kedd estére kiderült: az egész egy átverés.

A körülmények azóta sem egészen tiszták. Sokan a sajtót vádolják amiatt, hogy nem ellenőrizték le az AC/DC fellépésére vonatkozó információt több forrásból, mielőtt megírták volna, hogy jönnek. Csakhogy a BRA időpontját, helyszínét már korábban bejelentették a szervezők, volt honlapja a rendezvénynek, megvoltak a leszerződött romániai fellépők, és a jegyárusítás is beindult. Minden körülmény megvolt ahhoz, hogy a szervező PlayCool Kft. közleménye igaz legyen.

Hogy az AC/DC honlapján nem volt fent a koncert? Nagyon gyakran előfordul, hogy az előadók később töltik fel koncertjeik időpontját, mint ahogy az esemény szervezői bejelentik a fellépést. A B'estFest legutóbb bejelentett fellépője, a White Lies honlapján nincs feltüntetve a dátum, de a Prodigy se tette fel még a Szigetes fellépése időpontját. Azonban a két nagy rendezvény szervezőinek van akkora szakmai hitele és háttere, hogy


elhisszük nekik, ha bejelentik,

hogy ezek az előadók ott lesznek a fesztiváljukon. Egyébként meg gondolom, a romániai sajtóból nem sokaknak van meg az Angus Young mobilszáma. A menedzsmentnek mailt írni pedig szinte fölösleges: hetekig várhatunk egy válaszra, miközben még a Napsugár is megelőz a hír leközlésében.

További hitelt adott az eseménynek, hogy a One Event neve is a szervezők közt volt. A One Event történetesen egy barátom, Cristi Busuioc cége, én a Shukar Collective menedzsereként ismertem meg őt, de a cége szervezett már Massive Attack, Placebo és Muse koncertet is, tehát abszolút megbízhatóak ilyen szempontból. Most ők buknak a legnagyobbat imidzs szempontjából, mindenki velük azonosította az eseményt – noha őket csak a romániai zenekarok szerződtetésével bízta meg a PlayCool.

Hogy mi is ez a PlayCool Kft.? Egy izraeli tulajdonosok által idén márciusban létrehozott romániai cég. Pont ennyit lehet tudni róla, semmi többet. (Most a román fórumokon folyik a zsidózás.) Van egy név is, Erhan Douhan – így volt aláírva az AC/DC-fellépést bejelentő sajtóközlemény.

Az ügyről a B'estFest igazgatója, Guido Janssens írt egy kimerítő anyagot a fesztiválja holnapjára. Ő


a romániai koncertpiac legerősebb játékosa,

cége, az Emagic Entertainment csak idén olyan koncerteket szervez a fesztivál mellett, mint a Depeche Mode vagy Madonna, így ha valakinek van rálátása arra, ami Romániában élő fellépések terén történik, ő az. És úgy látszik, szintén egyedül ő az, aki vette a fáradságot, hogy rákeressen erre a bizonyos Erhanra. Azt hiszem, most már mindannyian tudjuk, hány találata volt a Google-nek...

Tulajdonképpen jórészt Guidónak köszönhető az is, hogy az a nyolcezer ember, aki két nap alatt jegyet vásárolt a BRA-ra a Ticketpointon és a Diverta üzlethálózaton keresztül, egyáltalán visszakapja a pénzét. Mivel az Emagic minden nagy halra ráharap, így evidens, hogy az AC/DC európai turnéjába szerették volna Romániát is bekapcsolni. Nem sikerült. És ha nekik nem sikerült, akkor egy noname cégnek hogy is sikerülhetett volna? Épp ezért Guido fogta magát, és felhívta az ausztrál banda ügynökségét. Miután kiderült, hogy a romániai fellépésből semmi sem igaz, értesítette a jegyárusokat, így azok nem utalták át az addig jegyárusításból bejött 300 ezer eurót.

Így a zenekar leggyorsabb rajongói legalább csak annyiban szívnak, hogy továbbra sem láthatják élőben kedvencüket, a leszerződött romániai zenekarok viszont már pénztől esnek el, a OneEvent, a Ticketpoint és a Diverta becsületén csorba esett (ebből per lesz), de az egész romániai rendezvényszervezés megihatja ennek a levét. Kevés szervező van, aki következetesen, lassan építgeti a romániai színtért, és egy ilyen esemény (amelyről eddig már egész Európa tud) sajnos mindennyiukra hatással lehet.

Ha már itt tartunk: én is egy nagy rendezvényen munkálkodom éppen, és már megvannak a világhírű headlinerek is, de ki hinné el, ha most bejelenteném?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!