2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

KENYÉR HELYETT IS CIRKUSZ

A Gigi-ügy: ez már az uborkaszezon?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 09:29 GMT +2, 2009. április 9.

Mi a véleménye a Becali-ügyben? - kérdezi a kofa a többiektől, egy megtermett uborkát használva mikrofon gyanánt.Késő délután van a felújított kolozsvári piacon, a hatalmas csarnokban a tévén mi más menne, mint a Becali-ügy, amely napok óta le sem kerül onnan. Frundó Ghiorghió megmondta, hogy Becali megérdemelte, hogy baszná meg az anyját - folytatja hangosan, de a haragot csak színlelve a szőkére festett kofa, mielőtt kiszolgál egy vevőt, akinek kijelenti: azt a nagy uborkát, amit az előbb lóbált, nem adja, mert mikrofonnak használja.

Az előbbi jelenet az uborkát leszámítva Románia bármelyik tetszőleges településének bármelyik nyilvános terében történhetett volna: az egész ország rákattant a Becali-ügyre. Lassan egy hete minden adón a papucsos-háziköntösös ex-juhászt mutatják a letartóztatása pillanatában, majd archív felvételeket, amelyeken rendszerint egy tévéműsorban vagy egy lagzin táncol, és ez egész nap így megy.


Romániában mindenki Becali egy kicsit.

Ő a legismertebb román költemény, a Mioriţa főszereplője, a román csillagszemű juhász és legkisebb királyfi egy személyben. A szegénylegény, akiből az ország leggazdagabb embere lett - értelemszerű, hogy könnyű azonosulni vele. Akinek meg nem megy az empátia, az leutánozza őt - gyakran Băsescu is egy cizellált másolatként, jobb esetben upgrade-elt Gigiként viselkedik.


Ezzel magyarázható Becali úr töretlen népszerűsége, de ugyanakkor ebben rejlik annak a nyitja is, hogy miért nem lesz belőle soha igazán komoly politikai tényező. Mert az egy dolog, hogy ő is a nép fia, értik a motivációit és a modorát, ha pénzük lenne, ők is így mulatnának, a tévében ők is megmondanák a tutit, ők is fémrúddal nyitnák a Maybachjukat (öntörvényű akcióművész), és ők is így bánnának el legszívesebben egy autótolvajjal.

Na de azt, hogy az országot ő vezesse, pont annyira elképzelhetetlennek tartják, mintha ők maguk kerülnének ilyen pozícióba. Gigi örök átka, hogy


népszerűségének csak töredékét tudja szavazatokra váltani.

Nem vagyok az összeesküvés-elméletek feltétlen híve, nem hiszem, hogy Becali most azért szívna, mert nem volt hajlandó betársulni a szabadkőművesekhez, vagy mert az ufók átvették az irányítást a román igazságszolgáltatás fölött. Még azt sem hiszem, hogy vetélytársa, a szintén dúsgazdag Puiu Popviciu bosszújáról lenne szó.

Becalinál nem az a kérdés, hogy jogos-e a letartóztatása, hanem az, hogy ez miért most történt. Ha kronológiát készítenénk, kiderülne: az utóbbi években szinte bármelyik hét alkalmas lett volna a bekísérésére, Gigi épp elégszer lépte át a törvényesség határát ahhoz, hogy ez a mostani eset csak egy legyen a sok közül. Ez enged arra következtetni, hogy az akció időzítve volt. Ebben az ügyben ugyanis


Becali nem célpont, hanem eszköz.

Ha célpont lenne, akkor a szimpátiatüntetéseket és a megdöbbentő méretű press coverage-et látva máris kijelenthetnénk: a fegyver biza fordítva sült el. Becali néhány hét múlva erősebb és népszerűbb lesz, mint valaha: a nép fia, akinek jogtalanul börtönben kellett töltenie az áldott húsvétot, ahelyett, hogy jótékonykodhatott volna jó ünnepi szokásához híven. Jézusi magasságokban születik majd újjá.

De ez az apró kis áldozat megéri, legfennebb a PNG is bejut az EP-be (update: Vadim Tudor bejelentette, hogy Gigi a PRM listáján indul. Mennyire lehet cél a szélsőjobb új erőre kapása? Ha arra gondolunk, hogy az államfő Sólyom látogatásokor panaszkodott a hiányukra...). De legalább addig sem foglalkozik senki azzal, hogy még mindig tombol a válság, a kormány krízisprogramja meg tulajdonképpen egy váz tartalom nélkül, hogy Băsescu lánya egymagában tönkreteszi a PD-L-t, vagy hogy az államfő belekeveredett egy hírszerzési botrányba.

A médiának mégis ez az ügy kell, itt nem lehet mellétrafálni, mindenkinek van véleménye, és még szórakoztató műsornak is príma. A CNA csak úgy osztja a büntetéseket az amatőr szintű anyagokért, a tévék meg arra panaszkodnak, hogy ez csak egy füstbomba, amivel a fontos dolgokról akarják elterelni a figyelmet. Csakhogy akkor miért a füstbombával és nem a fontos dolgokkal foglalkoznak?

Ami valóban izgalmas, az az esemény mérete, a Free Gigi feliratok, meg kolléganőm művészbarátja, aki már tervezi a gyűjtőakciót Gigi kiszabadításáért. Nemes cél, akárcsak Isaura kivásárlása vagy Esmeralda szemműtétje. Társadalmi akcióművészet.

Valaki megint belepisilt a homokozónkba, és miközben a tettest keressük, észre sem vesszük, hogy a hintánk helyére egy pléhbódé épült.

(A cikk megírásához több ismerősöm véleményét használtam fel. Köszönöm a szellemi termékek használati jogát.)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!