2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

TÉLEN NYÁLON

Az EMI és mi

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 17:21 GMT +2, 2009. március 3.

Nehéz higgadtan írni a pénteki nagyváradi esetről. Tudom, mert írtam egy véleményanyagot róla, amelyből szinte manifesztó lett, aztán kidobtam az egészet.


Vannak általános érvényű igazságok, amelyeket percek alatt fel tud idézni az ember, és odacsapja belőle az anyagot anélkül, hogy belemenne a téma mélységeibe. A lényeg meg elsiklik.

Az ilyen jellegű szövegek legnagyobb csapdája, hogy belemegyünk a játékba, bevállaljuk az ellenségszerepet. Pedig a helyzet sokkal bonyolultabb annál, hogy vannak ők, és vagyunk mi. Mert akármennyire kézenfekvő is zsigerből visszautasítani azt, amit képviselnek, a kényelmetlen valóság az, hogy


egy élettérben élünk,

közösek az ismerőseink, és jóval több a kapcsolódási pont, mint az, ami különválaszt minket.

Na ez az, amit igazán nehéz feldolgozni. Mennyivel rosszabb azzal szembesülni, hogy ők is mi vagyunk, mint ellenségnek nevezni ki őket, ahogy ők is ellenségnek neveznek ki minket?

Nem azt mondom, hogy meg kell értenünk őket, nem a szeresd felebarátodat vagy kőért kenyeret elv vezérel. Csak jó lenne, ha kicsit végre magunkba néznénk, és azon töprengenénk, hol rontottuk el a dolgokat. Hogy jutottunk olyan szituációkba, amikor ezt az arcunkat mutatjuk?

Igen, tulajdonképpen most csak egy tucatnyi emberről van szó, ennyien tüntettek Demszky látogatása ellen, de a különböző fórumokon felbukkanó vélemények arra engednek következtetni, hogy ennél többen vannak a háttérben. Ez egy ennél általánosabb probléma, és épp emiatt fontos beszélni róla.


Anélkül, hogy barikádokat építenénk, ujjal mutogatnánk.

Egy aspektus, amin lehet gondolkodni: feltűnő a főszereplővé avanzsált emis fiú önellentmondásossága. Mert ugye tüntet Demszky ellen, aki íróként van jelen egy rendezvényen. Egyértelmű, hogy nem az író, hanem a politikus ellen akciózik, ugyanakkor kihangsúlyozza, hogy mindezt emi-tagként, és nem MPP-alelnökként teszi. Ő nem hajlandó disztingválni, de másoktól elvárja.

Vagy azon is gondolkodhatunk, mi a viszonya ugyanennek a fiatalembernek a rendőrséggel. Mivel van baja: általában a hatalommal, általában a románokkal, mindkettővel, vagy egyikkel sem? Mindenki találhat magának érdekes kérdést ebben az ügyben, jó önvizsgálat például valamelyik szereplő bőrébe bújni. Légy néhány percre tüntető, szervező, vagy rendőr.

Hogy mire lehet ez jó? Csak arra, hogy tudatosuljon: nem egy daganatról van szó, amit egy szikével el lehet távolítani a "nemzet testéből". Nincs az a huszárvágás, ami megoldja ezt a kérdést. Se balról, se jobbról.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!