2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

HA MÉG NEM UNJÁTOK A POLITIKÁT

Az év meccse: Băsescu vs. Oprescu

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 10:08 GMT +2, 2009. február 4.

A közvélemény-kutatások szerint Bukarest főpolgármestere az egyetlen, akinek esélye van Băsescut legyőzni. És ő az az ember, aki, ha esélyt lát, kihasználja. Ezt hívják hataloméhségnek.Nem Băsescu az egyetlen, aki a főpolgármesteri pozíciót ugródeszkának használja. Előtte már Victor Ciorbea is Bukarest éléről került a kormány élére, és most jó esély van arra, hogy Oprescu is hasonló akcióba kezdjen. A közvélemény-kutatások szerint legalábbis ő az egyetlen, akinek esélye van Băsescut legyőzni. És Oprescu az az ember, aki, ha esélyt lát, kihasználja. Ez nem dicséret részemről: Oprescu hataloméhes.

Egy PD-L-s közvéleménykutatás szerint Băsesecu jelenleg a szavazatok 38%-ára számíthat, és Oprescu csak 6%-kal lenne lemaradva mögötte. Ráadásul előbbi népszerűsége csökken, utóbbié nő. A harmadik helyen álló Geoană csak 17%-ot kapna.

A hivatalos felmérések egyelőre más képet mutatnak. Az Insomar január második felében végzett közvélemény-kutatása szerint megbízhatóság szempontjából ugyan


közel áll a két politikus

(Băsescuban 41% eléggé, 16% nagyon megbízik, míg Oprescunál 35 és 15% ez az arány, ugyanakkor utóbbit nem ismeri a válaszadók 5%-a), viszont annál a kérdésnél, hogy kire adnák szavazatukat, egészen másképp válaszoltak a megkérdezettek. Bár nagy a határozatlanok (27,7%) és a nemszavazók aránya (11,9%), azok közt, akik biztosan szavaznának, elsöprő többségben vannak a jelenlegi államfő támogatói (59,3%) szemben a Geoanăt és az Oprescut támogatókkal (12,6 illetve 8,4%).

Csakhogy az Insomar nyílt kérdést tett fel, nem a potenciális jelöltek listájából választották ki a megkérdezettek a számukra leginkább támogatásra alkalmas személy nevét. Mivel Băsescu az egyetlen jelölt, akinek az indulását biztosra veszik a legtöbben (annak ellenére, hogy az utóbbi napokban ő is eljátszadozott azzal a gondolattal, hogy ne induljon), érthető, hogy őt nevezik meg. De ezek az arányok látványosan módosulni fognak, amint más is bejelenti indulási szándékát.


Oprescu egyik aduja, hogy "független".

Ezzel nyerte meg a bukaresti főpolgármester-választást az elméletileg sokkal komolyabb támogatást élvező pártjelöltekkel szemben. Akármennyire is népszerű a PD-L, mégis általános és nagyfokú a politikai rendszerből való kiábrándultság, és Oprescu hajlamos rendszeren kívüliként díszelegni, noha nyilvánvalóak PSD-s kötődései.

És ha ezzel a rendszerenkívüliséggel főpolgármesterré tudott válni, ki mondja, hogy nem tudja megismételni ezt a bravúrt az államfői tisztségért folyó küzdelemben - ahol tényleges elvárás a függetlenség, legalábbis a mandátum megszerzése után. Eszerint a logika szerint mégiscsak nagyobb garanciának tűnik egy eleve semleges személyt megválasztani, mint egy pártembertől várni el semlegességet a megválasztása után. Igaz, papíron Băsescu is pártfüggetlen, de ki hiszi ezt el...

A főpolgármester egyelőre nem egyértelműsítette, hogy indul vagy sem, de viselkedése elég egyértelműen ebbe az irányba mutat. Most azon dolgozik, hogy


patthelyzet alakuljon ki

a tanács és közte, hogy az áldozat szerepébe bújva elmagyarázhassa: csak úgy lehet előrelépni, ha még több hatalmat kap.

Biztosan vannak, akik még emlékeznek Băsescu 2004-es üzenetére, amikor második főpolgármesteri mandátumáért indult, és azt kérte a választóktól: juttassatok be még több demokrata-párti tanácsost a testületbe, hogy tudjak akadálytalanul dolgozni. Az üzenethez egy szimpatikus játék is kapcsolódott a kampány-honlapon, ahol a Băsescut megtestesítő csípős paprikát irányíthattuk, és a feladat az volt, hogy az úton száguldó autókat kerülgetve minél több tanácsost vigyünk be a városházára.

Most Oprescu is ezt a kártyát játssza ki: összemegy a tanácsosokkal, így semmi sem halad előre, de lagalább nem is kell eredményeket felmutatnia. Aztán elsírja magát a népnek, hogy a gonosz pártpolitikusok folyton blokkolják a jobbnál jobb ötleteit, és ahhoz, hogy meg tudja valósítani nagyszabású terveit, még több hatalomra van szüksége. És az egyetlen mód, hogy még több hatalomra tegyen szert, az az államfői tisztség megpályázása.


A bukaresteik meg fogják érteni.

A felméréseket és Oprescu akcióit egy lapra téve valószínűsíthető, hogy egyszercsak bejelenti: indul Băsescu ellen. Ennek pedig érdekes következményei lesznek a parlamenti pártokra nézve is. A PD-L álláspontján mindez semmit sem változtat, ők továbbra is egyértelműen Băsescut támogatják. Annál érdekesebbé válik azonban a PSD helyzete. A szocdemek egyszer már belebuktak abba, hogy saját jelöltet indítottak, ahelyett, hogy Oprescut támogatták volna, de maradjunk annyiban: így is jó volt nekik, jobb, minthogy PD-L-s főpolgármestere legyen Bukarestnek.

A PSD-nek két nagy célkitűzése van jelenleg: az egyik, hogy megszabaduljanak Băsescutól, a másik, hogy


kormányon maradjanak.

A kormányalakítási tárgyalások egyik sarkalatos pontja volt az államfő-jelöltek indítása, és igaz, hogy akkor az a megegyezés született, hogy mindkét párt saját jelöltet indít, de arra mérget vehetünk, hogy a jelölt indítása nemkívánatos feszültségeket teremtene.

Ha viszont a PSD nem indít jelöltet, akkor ő mossa a kezeit, ami a kormányzást illeti, és nem ad okot a PD-L-nek a vádaskodásra. Ugyanakkor meg egyértelmű, hogy azok, akik a PSD jelöltjére szavaztak volna, nagyarányban Oprescut támogatják majd. A liberálisok szavazótábora szintén inkább feléje húzna, és isten a megmondhatója, mi lesz ennek a vége. De a milyent már most tudom: ugyanúgy, mint négy éve, a Băsescu-Năstase párbaj esetén: jó vége nem lehet.

Nekem biztosan nem hiányzik, hogy Oprescu mentsen meg Băsescutól.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!