2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

KISEBBSÉGI JOG

Melegen ajánlják

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 14:56 GMT +2, 2008. november 14.

Gay-pártolás vádjával próbálták lejáratni a hétvégén a liberálisok egyik vezéregyéniségét. Ez sokat elmond társadalmunk mentalitásáról.


Hamis szórólapokkal akarták lejáratni a hétvégén a PNL egyik bukaresti képviselő-jelöltjét. Ebben a történetben nem az ő személye a fontos, ezért a nevét nem is említem. A szórólapon a bájosan mosolygó poltitkus fotója alatt a következő szöveg szerepelt: Védjük a szexuális kisebbségek jogait.

Nem az a baj, hogy megpróbálnak lejáratni egy politikust olyan szórólapokkal, amelyeken azt adják a szájába, hogy támogatja a szexuális kisebbségeket, és nem is az, hogy a jelölt elhatárolódik a szórólapoktól, és nem beszél azok üzenetéről. Hanem mindez együtt, mert ez ad pontos képet arról, hogy is állunk ebben az országban a toleranciával.

A szórólapon szereplő egyik álígéret szerint a liberális jelölt olyan közösségi központtá alakítana egy jelenlegi színházépületet, amely teret engedne a melegek által szervezett rendezvényeknek. Igaz, hogy diszkriminációnak számítana, ha nem engednék őket rendezvényt szervezni, mégis azzal járatják le a jelöltet, hogy ő engedné őket rendezvényt szervezni. Vagyis azzal akarják elmeszelni, hogy nem diszkriminálna.

Számomra kiábrándító volt, hogy a jelölt nem fejtette ki álláspontját ezzel kapcsolatban. Persze, politikus kampányban csak szépet és jót mond, de kérdem én azt, milyen liberális párt az, amelynek az egyik leghaladóbb gondolkodású politikusa sem mer egy annyit hozzátenni szövegéhez, hogy az üzenettel nincs semmi baj, a melegeknek is lehetnek jogaik.

A szórólap a melegházasság témakörét is érintette, abban a környezetben, ahol idén a szenátus módosította a családtörvényt (egyértelműsítette, hogy a házasság kizárólag férfi és nő között történhet), csak hogy elejét vegye annak, hogy egyáltalán valakinek eszébe jusson kezdeményezni valamit az ügyben.

A politikusnak egyébként igaza van abban, hogy egy jelöltnek magának kell megválasztania kampánymódszereit, és abba másoknak nincs joga belekavarni, tehát jogosan tett feljelentést, csak éppen a lejáratás szót nem kellett volna olyan sűrűn hangoztatnia.

2008 végén Románia fővárosában totális tabutémának számítanak a melegek jogai, annyira, hogy se a sajtó, se a politikusok, se a választók nem gondolkodtak el azon, hogy semmiben sem sérülnének jogaik azzal, ha a szórólap igazat állítana. Senkinek sem esne bántódása, nem származna abból hátránya, ha a melegek rendezvényeket szerveznének, vagy ne adj isten, összeházasodhatnának. Nekünk nem lenne rosszabb, másoknak meg jobb lenne tőle. Erről még véletlenül sem esett szó a hír kapcsán, ezt sem a jelölt, sem ellenfelei, sem a sajtó nem hangoztatta. Senki sem akar szavazatokat vagy nézőket, olvasókat veszíteni a korrektség nevében.

Azt eddig is tudtuk, hogy Romániában intoleranciával még mindig több szavazatot lehet gyűjteni, mint toleranciával, de most már a fordítottját is megpróbálták: a tolerancia miatti szavazatvesztést. Mit mondjak, várható volt.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!