2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

AKI PÁRTRA GYÚR

Ezt Takács se találhatta volna ki jobban

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 16:25 GMT +2, 2008. október 14.

Nem is akarok az MPP-ről írni. Annyira magukért beszélnek a tetteik, hogy csak fel kell sorolni őket.


Néhány hónap leforgása alatt a Szász Jenő köré szerveződött csapat saját bőrén tapasztalta a demokratikus elmélet és a demokratikus gyakorlat közti különbséget (lásd tisztújító kongresszus), a meggondoltam-magam-mégsem-gondoltam-meg-magam érzést (tárgyalások az RMDSZ-szel), mostanra pedig már csak önismétlésre futja az erejükből.

Ismét volt demokrácia-közjáték (pártként indulás kontra „függetlenek” támogatása), és most már a meggondoltam-magam-mégsem-gondoltam-meg-magam résznél tartanak, amikor két szál nevesített függetlenjükből az egyik nevesítése másnapján visszalép.

A belső ellentétek eközben egyre élesebbek: az Udvarhelytől távolabb eső területi szervezetek egyre inkább önállósuló döntései, a fontos pozícióról lemondó Árus, a jelöltállítási tesze-tosza, és legfőképpen a tisztújítás halogatása mind erről szól.

Mindjárt nyakunkon a választási kampány, és Kincsesen kívül még senkiről sem tudjuk, hogy polgári-függetlenként indulni akarna, vagy indítani akarnák. És az az igazság, már nincs is miért elsietni a dolgot: amennyi támogatást pillanatnyilag ez az MPP nyújtani tud, az inkább hátrány, mint előny. Ha nem húznak elő egy újabb Bölöni-szintű bombát, akkor esélyük sincs arra, hogy a parlamentbe jussanak függetlenjeik. És az MPP nem fog előhúzni semmit. Új bombája nincs, a fehér zsebkendőt pedig most még nem.

Ha mindezt Takács Csaba találta volna ki, akkor közel állna a „zseniális politikai stratéga” szinthez. Nos, nem ő találta ki, de az eredmény ugyanaz: az MPP szépen bebizonyítja, hogy nincs életképes alternatíva az RMDSZ-re (vagy ha mégis van, akkor nem ők azok), Takács kampányvezérletével pedig visszaülhetnek a „szövetségi” honatyák a parlamenti helyeikre. Van, aki azért, mert megérdemli, és van, aki azért, mert jobban megérdemli, mint mások. Azért van különbség.


De Szász Jenő számára is van jó hír: mire sor kerül a tisztújításra, toronymagas esélyes lesz az újabb elnöki mandátum megszerzésére. Addigra nem lesz ellenjelölt, vagy ellentábor. Igaz, támogató se, de a cél szentesíti az eszközt. Van, aki luxusautóra gyúr, van, aki jachtra, és újabban van, aki saját pártra. És Szász még mindig elegánsabban csinálja, mint Gigi B.

A dobozban szereplő hír kitaláció, bármilyen hasonlóság a valósággal illetve valóságos személyekkel csupán a véletlen illetve a szerző műve.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!