2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

TERVEZETT PROGRAM

Ha van, ha nincs, de mi támogatjuk!

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 09:41 GMT +2, 2008. október 1.

Néhány politikusnak biztosan jól esne egyszer már tényleg azt érezni, hogy nem csak azért szavaztak rájuk, mert magyarok. Elméletileg ezt a célt szolgálja egy átgondolt program.



Valamiért nem azzal a benyomással maradtam a szombati SZKT után, hogy az RMDSZ fontosnak tartaná a saját választási programját. Lehet, hogy ennek az volt az oka, hogy a jelen levő képviselők egyhangúan megszavazták azt a programot, amely csak jövő hétfőn válik véglegessé.

Ilyen alapon már ma megszavazhatná a parlament a kisebbségi törvénytervezetet, s aztán nyugodtan folyhatna a vita a szakbizottságokban, míg ki nem alakul a végleges forma. Vagy a választásokon megszavazhatnánk a pártokat, aztán ők szépen eldöntenék, amikor épp van rá idejük, hogy személy szerint kiket küldenek a parlamentbe.

Persze egy választási programnak igazából nincs túl nagy szerepe Romániában, azt csak akkor lehetne tényleg megvalósíthatni, ha a párt egyedül képes lenne többségi kormányt alkotni, vagy egy olyan párttal együtt kormányozna, amelynek a maga részéről a programja semmiben sem mond ellent ennek. Az RMDSZ esetében ez fel sem merül, de azért néhány politikusnak biztosan jól esne egyszer már tényleg azt érezni, hogy nem csak azért szavaztak rájuk, mert magyarok. Mert elméletileg ezt a célt szolgálja egy átgondolt program.

Minden rosszban van azért valami jó is, remélhetőleg sokat fog alakulni a program, mert ráfér. Csütörtökig még lehet módosító javaslatokat beküldeni, így én bátorkodom egy apró figyelmetlenségre felhívni a figyelmet, mert egy olyan témáról van szó, amely szívügyem.

A decentralizációs fejezetben, a 19. oldalon szerepel a következő mondat: Támogatjuk Az információs társadalom vidéken elnevezésű országos program folytatását, a vidéki internet-hálózat fejlesztését.

Nagyon nemes terv, tényleg, nekem is mindösszesen egyetlen hozzáfűznivalóm van, jobbító szándékkal: ha már folytatni akarnak valamit, nem lenne szerencsésebb egy létező programot választani ehhez?

Az információs társadalom vidéken nevű országos program ugyanis egész egyszerűen nem létezik. A Google ugyan hoz két találatot rá, de ezekből az egyik az RMDSZ négy évvel ezelőtti választási programja, a másik a Borboly Csaba honlapján található, szintén 2004-es területi RMDSZ program.

Előbbi ennyit ír: Kezdeményezzük Az információs társadalom vidéken elnevezésű országos program beindítását. Utóbbiban külön cikkely szól a fejlesztési programos fejezetben a kezdeményezésről. Más magyar nyelvű találat nincs.

Az EU Európai Régionális Fejlesztési Alapja (EFRD) 1999-ben hirdetett vissza nem térítendő támogatásokat hasonló címen (eEuropeRegio: információs társadalom a területfejlesztés szolgálatában), de ez a kiírás a 2000-2006-os periódusra vonatkozott.

(A 2005-ben elfogadott Közösségi stratégiai iránymutatások 2007-2013-ban A mindenki számára megvalósuló információs társadalom ösztönzése című paragrafus foglalkozik ezzel a témával.)

Miközben a cikket írom, és fél napom ráment, hogy kiderítsem, mi ez a program, mind az motoszkál a fejemben, hogy mi van, ha mégis én tévedek, és ez a program igenis létezik ma is, kiválóan működik, ezrek jutnak internethez és tanulják meg használni vidéken ennek köszönhetően, és így tovább.

Bárcsak így lenne. De ez nem változtatna az alapvető hibán: egy olyan informatizálási program, amelyről az interneten nem lehet információkat kapni, gyakorlatilag nem létezik.

A cél nemes, Az információs társadalom vidéken elnevezésű országos program neve is jól hangzik egy választási programban, de az eredmény szempontjából minden bizonnyal hasznosabb lenne, ha az RMDSZ létező programok támogatásával járulna hozzá a vidéki információs társadalom fejlesztéséhez.

Ezekről a törekvésekről egyébként a választási program gazdasági fejezetének az információs társadalomról szóló alfejezetében lehet olvasni.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!