2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

HELYHATALOM, TELJHATALOM

A választások markójára

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 12:41 GMT +2, 2008. június 3.

Sok minden kiderült vasárnap. Talán túl sok is. Lassan emésztendő.Mit ér a kampány?

Van, amikor nem sokat. Antal Árpád az RMDSZ jelöltjei közül a leglátványosabb, legkoherensebb, legprofibb, leglegebb kampánnyal rukkolt elő Sepsiszentgyörgyön. És mi az eredmény? Második forduló, úgy, hogy ellenfele, Csinta Samu alig volt jelen a kampányban.

És ne tessék ezt az eredményt Orbán vendégeskedésére fogni. Egészen másról van szó: szépen kettétört a város, és nincs igazi átjárás a két nagy tábor közt. Aki beállt valamelyik oldalra, az ott is marad, aki meg nem állt be, az inkább el sem megy szavazni. A jó kampány mérhető eredménye? Hibahatáron belül. (Antal 1600-zal gyűjtött több szavazatot, mint az RMDSZ városi tanácsosi listája)


Az MPP eltolódása

Ha Gyergyót nem számoljuk, akkor egyértelmű az erőtér: az MPP új központja Háromszéken van. Hamarosan az is kiderül, hogy Kézdin vagy Sepsin. Szász Jenő csúnya vereséget szenvedett hazai pályán, és ez nem Borboly érdeme. Ahhoz öngól kellett, hogy az MPP-elnök Székelyudvarhelyen is kevesebb voksot kapjon, mint ellenfele. Pont Borboly of all people. Visszatérve Gyergyóhoz: a városnak elege volt. És ezután is elege lesz.


Zöldül Udvarhely?

A "zöldek" pont azt érték el, amit akartak. Hajdó Csaba és Zilahi Imre nélkül nem lesz döntés a 21 tagú városi tanácsban, így a törpepárt megszerezte történelme legfontosabb pozícióit Romániában. Kezdetnek szép, de itt nem a zöldeken, hanem ezen az udvarhelyi csoporton a lényeg, amelynek fontos szerepe lesz a következő négy évben a város felvirágoztatásában. Zöldek, felvirágoztatás. Mennyire patetikus. De ha igaz, nem bánom.


A nacionalizmus átalakul

A PRM kiszorult a politikából. Mi sem jelzi ezt jobban, mint vásárhelyi küszöb alatti eredménye, vagy Funar öt százaléka. A PNG dettó. De ne álltassuk magunkat: a szélsőnackó szavazók nem tűntek el, csak új pártot keresnek. Hosszú távon kiderül, a PD-L-t vagy a PSD-t találják meg. A nacionalista felhangok felerősödése és enyhe záporeső várható a délutáni órákban, jobbról és balról is.


Balkan fanatik

Magyar etno-electro zenekar, nagyon bulis. De most sajnos nem róluk kell beszélni. Ami vasárnap lefolyt ebben az országban, az tömény volt, ráadásul csak a jéghegy csúcsát láttuk. Meg a Himaláját, úgy Marosvásárhely koordinátáira idomítva. Florea egy paraszt, és hát a voksolóiról sem mondhatnék sok jót. Egy cél volt: hogy ne legyen magyar polgármester. Ha választani kell, akkor inkább balkán. Fanatikusok.


Ki fog kormányozni?


A PD-L nem nyerte agyon magát. Úgy tűnik, ők az exit-pollok és közvélemény-kutatások megnyerését célozták meg – ott mindig jól állnak. Amikor választani kell, akkor azonban a PSD ott liheg a sarkukban. Az eddigi részeredmények alapján a PD-L nem lesz kormányon jövőre. Ami érdekes: vajon elég lesz a PNL-PSD a többséghez? Kell nekik az RMDSZ? Persze optimista vagyok (vagy a másik oldalról pesszimista?) és azzal számolok, hogy az RMDSZ bejut a parlamentbe.

Tehát. Ha négy párt lesz a parlamentben, az RMDSZ nem lesz kormányon (két közel 30%-os és egy közel 20%-os pártot mutat a helyható, szavazatvisszaosztással bármelyik kettőnek bőven megvan együtt a felénél több). Itt nem oszt és nem szoroz 5-6%. Most jön a poén: lehet, hogy az RMDSZ-nek érdekében állna, ha feltámadnának az ultranackó pártok. Ha a PNG és/vagy a PRM mégiscsak bejutna, az RMDSZ ismét kormányalkotó tényező lehet. A nemzetalkotóhoz még azért várni kell mindenképp.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!