2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

Le a magyarokkal, éljen az egypártrendszer?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 12:30 GMT +2, 2018. január 10.

Érdemes néha végigfuttatni a képtelen elképzeléseket: mi lenne, ha tényleg megvalósulnának?


Răzvan Rotaru PSD-s képviselőt nagyon megviselhette a legújabb, RMDSZ-MPP-EMNP-s autonómiázás. Bejárta a sajtót annak a híre, hogy arra kérte Klaus Johannist, írjon ki népszavazást, amelyen ez lenne az egyik kérdés: „Egyetért-e a Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárok területi, helyi, illetve kulturális autonómiájával?” A becsületes románok meg jól kinyilvánítanák a véleményüket, és a probléma örök időkre meg lenne oldva.

Hanem felbőszülésében a PSD-s honatya nem állt meg itt. Ugyanis egy második kérdést is javasolt a referendumra, amelynek sejtésem szerint a célja az RMDSZ parlamenti jelenlétének örök időkre való ellehetetlenítése lenne. A kérdés így szólna: „Egyetért-e azzal, hogy töröljék el az országos szinten megállapított 5 százalékos parlamenti küszöböt, és bevezessék azt, hogy csak azok a politikai pártok jussanak be a parlamentbe, amelyek az ország minden megyéjében átlépik az 5 százalékos küszöböt”. Simán kinézem a többségből, hogy hajlandó lenne egy ilyen kérdésre igent válaszolni, hiszen végre megszüntethetné a magyarok kellemetlen parlamenti jelenlétét.

Van azonban itt egy kis bökkenő. A 2016-os parlamenti választásokon például egyetlen olyan párt volt, amely teljesítette ezt a feltételt. Na melyik? A PSD Hargita megyében megkapta az érvényesen leadott szavazatok 7,3 százalékát. Ez sem túl izmos, de tudni kell, hogy a megyében leadott érvényes szavazatok 85,3 százaléka az RMDSZ-nek ment, azaz a román pártoknak 14,7%-on kellett osztozniuk. Vagyis ezekkel az eredményekkel matematikailag sem lenne kettőnél több román pártnak esélye az 5% teljesítéséhez. (2016-ban a PSD után a PNL volt legközelebb ennek teljesítéséhez 3,1%-kal).

És akkor gondoljunk bele, mekkora demokráciadeficitet eredményezne egy ilyen rendszer, amelyben eleve csupán egy vagy két pártnak lenne esélye mandátumszerzésre, a szavazók egyharmada-fele meg teljesen fölöslegesen adná le szavazatát. Azért az kemény, hogy valaki annyira szabadulni akarjon az RMDSZ-től (amellyel egyébként pártjának jelenleg parlamenti együttműködési megállapodása van), hogy hajlandó feláldozni a teljes demokráciát.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!