2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

MICI SI BRRR

Már miccsel se szolgálják ki a románokat Székelyföldön?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 15:58 GMT +2, 2017. szeptember 1.

Szomorú videó kering a neten: egy románul miccset kérő vásárlót nem szolgálnak ki a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjénél. Ne intézzük el egy legyintéssel.


A Militianul Youtube-csatorna működtetője augusztus 31-én, a román nyelv napján tett közzé egy filmecskét a videómegosztón, amely jelenleg a legnépszerűbb romániai tartalom, és már 230 ezren látták. A videóban a készítő miccset próbál vásárolni a székelyudvarhelyi Kauflandban, de nem szolgálják ki. Nézzétek meg:Mielőtt megnéztem volna a videót, bennem is az volt, hogy na persze, már megint egy urban legend arról, hogy Székelyföldön nem tudsz kenyeret se venni, ha románul próbálkozol. De be kellett látnom, valóban elég sok súlyos dolog van ebben a videóban, sorolom:

1. Az elárusító lány egy mukkot sem tud románul

2. Meg sem próbálja elmagyarázni a kliensnek, miért nem szolgálja ki

3. Gyakorlatilag levegőnek nézi a klienst

4. A lány édesapja is közbelép, de ahelyett, hogy a kliensnek próbálna segíteni

5. Kioktatja a klienst, hogy ha már a Székelyföldre jött, legalább megtanulhatott volna magyarul köszönni

6. A pultnál többen is állnak, de senki sem tesz kísérletet arra, hogy segítsen, elmagyarázza a kliensnek, hogy nincs pénz, nincs visszajáró, bármi, nem: mindenki arról próbálja meggyőzni, hogy meg kellene tanulnia magyarul

A videóból az is kiderül egyébként, hogy a filmecske készítője tud valamennyire magyarul, így az is, hogy számára sem a helyzet megoldásán van a lényeg, hanem azon, hogy kiderítse, kiszolgálják-e, ha románul kér.

A maszol.ro egyébként megpróbált utánajárni annak, mi történt, és azt derítették ki, hogy a grillező akkor nyílt, a húsok még oda sem voltak téve sülni, és visszajárót sem tudott volna adni a lány, mert a kassza is üres volt.

Vagyis a klienst nem azért nem szolgálták ki, mert románul beszélt, hanem azért, mert nem volt mivel kiszolgálni. Mentség ez? Sajnos csöppet sem az, ugyanis senki nem magyarázta el neki, miért nem kap miccset. Arra ugyan mentség, hogy “normális” esetben, ha lett volna miccs és visszajáró, az elárusító valószínűleg megértette volna azt, hogy trei és azt, hogy mici, és kiszolgálta volna.

És itt jön a legfontosabb dolog: a vásárló nem azért nem kapott megfelelő szolgáltatást, mert románul kérte, hanem azért, mert az elárusító nem tud románul. Így aztán meg sem próbálta elmagyarázni, miért nem tudja kiszolgálni.

Az megintcsak súlyosbító körülmény, hogy semmilyen erőfeszítést nem is tesz arra, hogy megértesse a klienssel, mi a helyzet. Szó mi szó, ha engem az országban bárhol hasonlóan kezelnének, nekem is felmenne a pumpám, és jó eséllyel panaszt tennék a fogyasztóvédelemnél. Ez alapszabály bárhol a világon: nem nézhetjük a klienst levegőnek! És ez teljesen független a nyelvtudástól.

Mondhatnánk persze, hogy ez csak egy egyedi eset, de a videón nem kizárólag az elárusító lány viselkedik furcsán. Az édesapa reakciója szintén megér egy gondolatot. Itt van egy helyzet, amikor a lánya nem tudja teljesíteni munkahelyi feladatát, többek közt azért, mert nem beszéli a román nyelvet. Nagyon konkrét helyzet. És az édesapa ebben a helyzetben azt kérdezi: miért baj az, ha a lánya nem beszél románul?

A videó többi szereplője is furán viszonyul az esethez, segíteni senki se próbál, de megpróbálják meggyőzni a román klienst, hogy tanuljon meg magyarul. Mi nem vagyunk hajlandóak megtanulni a te nyelveden, de jó lenne, ha te megtanulnád a miénket?

Abban, hogy a Székelyföldön élő románok megtanuljanak magyarul, van ráció. De ez a ráció nem az, hogy akkor a székelyföldi magyarok nem kell megtanuljanak románul, hanem az, hogy könnyebb legyen a kommunikáció és nagyobb legyen az átjárás a két kultúra közt. Ez meg akkor működik jól, ha mindét közösség tagjai beszélik a másik közösség nyelvét.

Meg ugye ott van az anyanyelven történő kiszolgálás kérdése. Miközben a magyar közösség évtizedek óta harcol azért, hogy anyanyelven intézhesse ügyes-bajos dolgait a hivatalokban, valahogy csak el kellene jussunk arra a szintre, hogy ne vegyük sértésnek, ha egy román is románul akar miccset vásárolni tőlünk.

Úgy gondolom, abszolút semmi keresnivalója nincs a kereskedelemben az olyan személyeknek, akik levegőnek nézik a klienst, és akik még alapszinten sem tudják megértetni magukat az állam nyelvén. Lehet dolgozni a raktárban, a konyhán, árubeszállítóként, az irodában, de legyünk annyira igényesek magunkkal szemben, hogy ne őket tegyük a pult mögé.

Értem én, hogy Székelyudvarhely a székely anyaváros és a legmagyarabb erdélyi város, és büszke erre. És igaz az is, hogy ez a videó kifejezetten a lejáratásra ment ki. A baj az, hogy volt akit lejáratni. És ilyen esetekben félre kell tenni a büszkeséget, és elnézést kell kérni. Elnézést a klienstől, akit nem szolgáltunk ki, elnézést az erdélyi magyaroktól, akiket lejárattunk a tahóságunkkal, és elnézést a románoktól, amiért okot adtunk arra, hogy egy olyan videót készítsenek, amiből másmilyennek ismerik meg az erdélyi magyarokat, mint amilyenek valójában vagyunk.

FRISSÍTÉS [szeptember 1, 15:54]: A Kaufland közleményt adott ki, amelyből kiderül: a lefilmezett eset a 10 órai nyitás előtt, 9:47-kor történt, a videó készítője pedig az előző negyedórában már két alkalommal próbált vásárolni, amikor közölték vele, hogy nem áll módjukban kiszolgálni nyitás előtt - mindezt a térfigyelő kamerák felvételei bizonyítják. A Kaufland közleményében ugyanakkor elhatárolódik alkalmazottja magatartásától.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!