2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

RE:MIGRÁNS

Mégis menekült járt Sepsin, és segítettek rajta

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 13:20 GMT +2, 2016. február 11.

Fontos új részleteket tudtam meg a sepsiszentgyörgyi esetről, ezek fényében pedig tartozom egy elnézéssel.


Mivel keddi, a sepsiszentgyörgyi „migránslátogatásról” szóló anyagom megjelenése után olvasónk fontos részleteket osztott meg az üggyel kapcsolatban, helyénvalónak tartom, hogy pontosításokat közöljek az eredeti szöveg kapcsán.

A hölgy beszámolója szerint ő volt az egyedüli, aki értekezett a szóban forgó férfival, angolul. Kommentje, illetve az utólag vele folytatott beszélgetés alapján ez történt:

1. A férfi az utca túlsó feléről kiabált át, segítséget kérve, ezért mentek oda hozzá

2. A férfi elmondta, Afrikából jött, Olaszországban regisztrálták, onnan Németországba ment, majd onnan ide került

3. Ő maga mondta, hogy „I’m a refugee” – vagyis menekült.

4. Azt mondta, Barótra akar eljutni

5. Azt állította, elvették a pénzét, és a pénze után megy Barótra

6. A férfi kérésére egy taxist kérdeztek meg, hogy mennyiért vinné el Barótra. Az mondta, hogy 90 lejért, de a férfinak persze nem volt annyi pénze. „Aztán érdeklődtem, hogy Baróton van-e valaki, aki várja, aki tud róla, hogy kell érkezzen, mert akkor talán érdemes lett volna kifizetni a 90 lejt. Erre mondta, hogy nincs, csak elvették a pénzét és jött utána. Ezért gondoltam azt, hogy fölösleges Barótra eljuttatni, mert ott úgysem lenne mihez kezdjen” – mesélte a hölgy.

7. A férfi azt kérte, segítsenek rajta, mert nem maradhat éjszakára a hidegben, az utcán. A hölgy ezért hívta az 112-t, hátha a rendőrség segíteni tud neki.

8. Amíg várakoztak, a hölgy vitt egy kis ennivalót a férfinak, miután az elmondta, hogy aznap nem evett semmit, csupán egy csésze teát ivott reggel valahol.

9. A hölgy – aki megkért, hogy nevét ne említsem a cikkben – érdekességként említette, hogy adtak neki egy csomag papírzsebkendőt, mert folyt az orra. „Elvette, kivette a csomagból és a csomagját teljes természetességgel eldobta a földre. Mondtuk neki, hogy nem szabad, felvettük, és megmutattuk, hogy hol a szemetes, és abba kell dobni” – mesélte.

A leírtakból egy egészen más, nagyon emberi történet bontakozik ki, mint amit a Székely Hírmondó keddi anyagából eredetileg kiolvastam.

Így aztán eredeti cikkem számos állítása is téves: a sürgősségi számot nem egy színesbőrű férfi láttán megrémült járókelő, hanem pont a segítségére siető nő hívta; a férfi valóban menekült, és nem olasz állampolgár (ahogyan a Székely Hírmondó állította), hanem Olaszországban regisztrálták.

Hiba volt részemről egyetlen újságcikkből tájékozódnom a történtekről. A tárgyi tévedéseimért elnézést kérek, és köszönöm olvasónknak, hogy megosztotta velünk, hogyan történt valójában az eset.

Emellett fontosnak tartom megjegyezni, hogy eredeti cikkem megírására nem önmagában a sztori, hanem az ennek kapcsán generálódott hisztéria késztetett, amely a hírmondós cikk alatti kommenteken, illetve több Facebook-oldalon hullámzott végig. Ezeknek a néha akár a teljes fizikai megsemmisítés gondolatáig eljutó kommenteknek a megítélésén részemről nem változtat az új tényállás.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!