2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

Egy színesbőrű férfi megáll az utcán Sepsiszentgyörgyön. Mi történik?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 13:33 GMT +2, 2016. február 11.


Ez az egész eset szinte már no comment kategóriás. Sepsiszentgyörgyön szombaton este a sugárúton, egy élelmiszerüzlet előtt megállt egy angolul beszélő úriember, aki a szemtanúk szerint „kissé elveszettnek tűnt”.

UPDATE 2016.2.11:
Az új részletek ismeretében a szerző egy új cikkben pontosít az esettel kapcsolatban.

Hogy ennek mitől van hírértéke? Hát attól, hogy az említett úriember színesbőrű volt, így a Duna Televízió és az M1 híradóin megedződött székelyek azonnal kapcsoltak: ez csakis egy migráns lehet! És mi a teendő, ha migránst látsz? Természetesen hívod a csendőröket! Akik természetesen le is igazoltatják a migránsgyanúba keveredett úriembert, majd egy csendőrautóban eltávolítják a sugárútról a nemkívánatos elemet. Aki egyébként tanzániai olasz állampolgár, és épp Barótra tartott.

Itt a Székely Hírmondó anyaga a témáról:

Migráns Sepsiszentgyörgyön?
Olvasóink hívták fel a figyelmünket, hogy szombaton este Sepsiszentgyörgyön, a Grigore Bălan sugárúton lévő egyik élelmiszerüzlet előtt migránst láttak, aki angolul beszélt, és kissé elveszettnek tűnt. A „vendéget” végül egy csendőrautó vitte el – tájékoztattak a szemtanúk. Corodeanu Petronela, a megyei csendőrség szóvivője érdeklődésünkre kifejtette, a szóban forgó személyt a rendőrség igazoltatta, ők csupán az állomásra kísérték, hiszen – ha jól értették – Barótra akart eljutni. Az is kiderült, hogy a rendőrség által leigazoltatott személy tanzániai, de olasz állampolgársággal rendelkezett.


Most azért tegyük hozzá, hogy Sepsiszentgyörgy nem egy fekete lyuk a Székelyföld legeldugottabb bugyrában. Hanem Székelyföld kulturális fővárosa, egy olyan város, amelynek egyik büszkesége az a Sepsi SIC kosárlabdacsapat, amely épp vasárnap nyerte meg (ismét) a Román Kupát, és amelyben több színesbőrű sportoló is játszik – nem is akárhogy.

Szóval itt tartunk most. Egy alapvetően nyitott, befogadó, haladó szellemiségű városban lehetünk tanúi a hétköznapi rasszizmus egy ilyen ordító példájának. Valakitől rettegünk, a háta mögött összebeszélünk, Facebook-csoportokban rémüldözünk, mert... miért is? Mert azt látjuk a tévében nap mint nap, hogy a migránsok így meg úgy?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!