2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

ANAF IS ENOUGH

Őrtűz-ügy: látványos öngólt rúgott az ANAF a román államnak

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 13:17 GMT +2, 2015. október 30.

Sikerült úgy megbüntetnie a szervezőket, hogy közben pénzmosással és terrorizmuspártolással vádolta meg a magyar miniszterelnökséget.


Nem vagyok SZNT-fan vagy Izsák Balázs-rajongó. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy ők abban a típusú szimbolika-politizálásban utaznak, amelynek egyáltalán nem vagyok híve. Ugyanúgy hidegen hagy a Székelyföld határainak kivilágítása, mint a száz méteres székely zászló vagy trikolór, vagy mint anno a Szabadság-szobor „kiszabadítása”. Értem én az ilyen gesztusok, akciók közösség-összetartó szerepét, de a kézzelfogható eredményeket jobban szeretem.

A hétvégi lármafás megmozdulás sok vizet nem zavart, akinek ez fontos volt, ott volt, akinek nem, hát nem ment el. A román médiának például egyáltalán nem volt fontos, és mostanra, alig egy hétre rá már mindenki túllépett rajta.

Azaz majdnem mindenki, mert a székelyföldieket nem először szopató ANAF (az Adó- és Pénzügyi Hivatal) Csalás Elleni Főosztálya úgy gondolta, gyorsan leellenőrzi a tűzgyújtást kezdeményező civil szervezeteket. Az Izsák Balázs által képviselt Siculitas Egyesületet meg is büntették, nem kis összegre. Na, itt már összenéznek az atyafiak, s sokat sejtetően megállapíthatják: Nekem osztán senki se mondja, hogy ez véletlen!

A legnagyobb baj azonban nem az időzítéssel van, hanem azzal, hogy egy olyan ürügyet találtak a bírság kiosztására, ami egészen hajmeresztő. Ha hinni lehet ugyanis az SZNT közleményének, az ANAF a 656/2002-es törvényre hivatkozva rótta ki 10000 lejes büntetését, amiért az egyesület nem jelentett be egy júniusban a számlájukra beérkezett magyarországi támogatást.

Nos, ez a bizonyos törvény a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos tevékenységekről szól. Eszerint egy szervezetnek akkor kell jelentenie az ANAF csalás elleni főosztályának, ha egy számlájukra beérkezett összeg esetében felmerülhet a pénzmosás vagy a terrorizmus finanszírozásának gyanúja.

Megkérdeztük Izsák Balázstól, mi a júniusban a számlájukra beérkezett támogatás forrása. Kapaszkodjatok meg: Magyarország Miniszterelnöksége. És akkor rakjuk össze: egy magyar miniszterelnöki hivataltól érkező támogatást az ANAF szerint jelenteni kellene, mert fennáll a pénzmosás és/vagy terrorizmus finanszírozásának gyanúja.

Az értelmezési verziók:

1. Az ANAF pénzmosással gyanúsítja a magyar miniszterelnökséget

2. Az ANAF terrorizmus finanszírozásával gyanúsítja a magyar miniszterelnökséget

3. Az ANAF terrorizmussal gyanúsítja az őrtűzgyújtást szervező Siculitas Egyesületet, és elvárnák tőlük, hogy terrorista szervezetként jelentsék szépen az államnak, ha valaki finanszírozza őket

4. Ha egy romániai civil szervezet bejelenti egy magyarországi állami támogatás beérkezését a bankszámlájára, akkor azzal közvetve pénzmosással és/vagy terrorizmus támogatásával gyanúsítja meg a magyar államot (mert csak ennek gyanúja esetén kötelezettsége jelenteni)

5. Ha viszont nem jelenti be a támogatás beérkezését, az esetből kiindulva bármikor, bármelyik romániai civil szervezet büntethető lesz, amely magyarországi támogatást kap

Fogalmam sincs, hogy ez az ANAF-os büntetés egy túlbuzgó ügynök magánakciója, vagy egy felülről irányított példastatuálás volt, de nagyon durván túllőtt a célon. Van még némi esély helyrehozni a dolgot, mert Izsákék az igazságszolgáltatáshoz fordulnak, de a legrosszabb már megtörtént: tovább nő a román állami intézményekkel szembeni bizalomhiány, tovább formálódik az ellenségkép. És közben még egy diplomáciai botrány is kilátásban van, aminek folyományaként jó eséllyel majd a román médiába is be fog kerülni az őrtűzgyújtás története.


címlapfotó forrása: képtelenség.hu
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!