2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

HAZAI PÁLYÁN

Miről szól számomra a szivárványos Facebook-profil?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 16:09 GMT +2, 2015. június 29.

Persze, örvendek annak, hogy az amerikai melegeknek mostantól egy kicsit jobb lett, de van ennél fontosabb üzenet is.


Nevezetesen az, hogy a romániai magyar társadalom történetében most először fordult elő az, hogy emberek tömegesen (szexuális identitásuktól függetlenül) jelezték azt, hogy normálisnak tartják a melegjogokat. Ez az üzenet – az én értelmezésemben legalábbis – nem Amerikának szólt, hanem a romániai magyar LMBTQ személyeknek.

Ezzel a tömeges gesztussal megdőlt a romániai magyarság egyik legnagyobb tabuja. Durva, de nemhogy ott tartana a mi kis társadalmunk, hogy a melegek problémák nélkül vállalhatnák az identitásukat, de már ahhoz is kell némi bátorság, hogy valaki nyíltan vállalja, hogy támogatja az LMBTQ személyek jogegyenlőségét. És bár a most profilképet cserélők közül egyenként sokan sokszor hallatták a hangjukat különböző fórumokon a kérdésben, egészen mostanig soha nem manifesztálódott ez csoportosan. Egy kicsit olyan ez, mintha ez lett volna az első romániai magyar pride, persze csak online-ban, polgárpukkasztó megnyilvánulások nélkül. Egyszerűen csak beálltunk a szivárványszínű zászló alá, és végigvonultunk a Facebookon. És ettől talán a romániai magyar melegek is jobban érezhetik kicsit magukat, valószínűleg közülük sokan most szembesültek először azzal, hogy nincsenek egyedül.

Miközben senkitől semmilyen formában nem vártam el, hogy beszivárványozza a profilképét, mégis volt némi hiányérzetem amiatt, hogy a közéleti-politikai szereplők közül senki nem kapcsolódott be.

Bár az akciónak nem volt provokatív jellege, egyesek mégis annak vették, és különböző formákban határolódtak el tőle. Itt viszont már voltak közszereplők is, volt, aki beérte annyival, hogy közölte: ő biza’ nem cserél profilképet, volt, aki devianciát, abnormalitást, betegséget emlegetett, és volt, aki törölte a szivárványos ismerőseit. Az utóbbi kategóriába tartozó emberekről annyiban változott a véleményem, hogy ezután semmilyen formában nem fogom elhinni nekik, hogy a kisebbségvédelem fontos ügy számukra. Mert azt a „kisebbségvédelmet”, amely csupán egyetlen kisebbség védelméről szól, maximum önvédelemnek lehet nevezni. Ők a mi barantázóink, akik nagy harci kedvükben saját közösségük tagjaiba is bele-belerúgnak.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!