2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

SZEXI-E VAGY?

Közélet, szexizmus: mindenkinek baja van a szexi erdélyi férfiak listájával

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 18:04 GMT +2, 2015. február 11.

Amikor az erdélyi közéleti személyiségek szembesülnek a bulvárral, és közben nem értik, mit jelent közéleti személyiségnek lenni.


Végeztünk egy kísérletet: a nemzetközi szexi férfiak listájának mintájára összeraktunk egy listát általunk jóképűnek tartott erdélyi közéleti személyiségekkel. Ezzel megalkottuk az erdélyi magyar média egyik legvirálisabb anyagát, és felszínre hoztunk pár izgalmas kérdést.


Mit jelent közéleti személyiségnek lenni Erdélyben?

Az anyag első kommentjei közül elég sok arról szólt, hogy miért csak „magamutogató” színészeket, zenészeket, képzőművészeket (meg sportolókat) válogattunk be, hol maradtak a hétköznapi emberek. Nos, a hétköznapi emberek a hétköznapokban maradtak, ugyanis az ő arcukat, nevüket nem lehet csak úgy betenni egy ilyen anyagba.

A közéleti személyiségek más elbírálásban részesülnek: nem kell tőlük engedélyt kérni, nem kell őket előre megkérdezni. De mit jelent Erdélyben közéleti személyiségnek lenni? Elsőre lazán ide soroltuk a színészek, zenészek, sportolók, médiások, modellek mellett a képzőművészeket is, de utólag belegondolva már mi is elbizonytalanodtunk az utóbbi kategórián.

Ami viszont egyértelműen szembetűnő volt, hogy a lista szereplői közül milyen sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ők közszereplők, és hogy ez mivel jár. Ugye, furcsa lenne, ha egy politikust megkérdeznénk, hogy írhatunk-e róla, pontosan mit emeljünk ki a szövegben, és milyen képet használjunk hozzá? A színészek, zenészek ugyanúgy közéleti személyiségek, csak nincsenek hozzászokva ehhez. De részükről sem lehet elvárás, hogy kontrollt gyakoroljanak efölött.


A szexizmus vádja

Ebben lehet valami. Elvégre egy nyugati sémát alkalmaztunk, és kíváncsian vártuk, milyen eredményt hoz egy vegytiszta bulvárműfaj erdélyi meghonosítása. Ebben sincs semmivel sem több szexizmus, mint abban, amikor azt taglalja a sajtó, hogy Brad Pitt, Johnny Depp vagy a One Direction valamelyik tagja szexibb. Csak hát arra senki sem kapja fel a fejét. Lehet szexizmussal vádolni az anyagot, de akkor legyünk következetesek, és ne csak azért fájjon a szexizmus, mert személyesen ismerjük egyik-másik jelöltet, és méltatlannak tartjuk a mellé rendelt szavakat.


A virális jelleg

Az anyag kedd délutáni közzététele után villámgyorsan kezdett terjedni a neten, a listában szereplő legtöbb személy pedig nem a Transindexről, hanem valamelyik ismerőse Facebook-megosztásából, vagy egy gratulációból tudta meg, hogy ott van. Sőt, kevesebb mint 24 óra alatt paródiája (?) is készült az anyagnak. Valószínűleg ez a rengeteg megosztás, komment is hozzájárult ahhoz, hogy sokan kényelmetlenül érezték magukat a listán. Olyan helyzet is előfordult, hogy miközben a toplistánk szereplője kérte, hogy töröljük, addig barátai, szülei büszkén sharelték az anyagot.

Ezzel együtt töröltünk néhány személyt a listából, nem azért, mert kötelesek lettünk volna erre, hanem mert nem az a célunk, hogy bárki kényelmetlenül érezze magát. (Az egy ideje tesztelt PlayBuzz szolgáltatás, amellyel összeraktuk az anyagot, sajnos eléggé furán viselkedik, így van olyan személy, akit nem tudunk törölni, és olyan is, akit töröltünk, de most megint ott van a listában – reméljük, megoldják a problémát, amit nyilván jeleztünk a szolgáltatás üzemeltetőjének).

Csak nehogy az legyen a vége, hogy azokat fogják magamutogatóknak tartani, akik nem kérték, hogy lekerüljenek a listáról.


A negatív voksok

Minket is meglepett, mennyire sok negatív voks érkezett - a mezőny több mint felének több a mínusza, mint a plussza. Ebből is tanultunk.


A gender-kérdés

Érdekes vállalkozás volt, hogy férfiakkal kezdtünk. Vajon ugyanekkora felhördülést okozott volna, ha a legszebb erdélyi lányokat szavaztatjuk meg (vagy a szexi szóval volt a baj?). A férfiak valószínűleg kevésbé vannak hozzászokva ahhoz, hogy a külsejüket "méricskéljék".


Nem ez az első eset

Voltak már hasonló összeállításaink az olimpia legszebb sportolóival, erdélyi magyar politikusokkal, de egyik sem okozott ehhez mérhető felháborodást.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!