2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

ÁTVÁLLALJUK!

A Nagy Zsolt szolidaritási akció kiértékelője

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 12:35 GMT +2, 2015. február 9.


Kedves Zsolt,

Egy hét alatt 933-an csatlakoztak felhívásunkhoz, és vállaltak át szimbolikusan egy napot börtönbüntetésedből. Megnyugtató, hogy sokan szolidarizálnak veled – sokan, de nem elegen. Én abban reménykedtem, hogy egy hét alatt meg tudjuk osztani egymás közt – még ha csak ilyen szimbolikus formában is – a büntetésed teljes súlyát.

A gyűjtés során sajnos azzal is szembesülnünk kellett, hogy sok a kárörvendő, rosszindulatú, vagy egyszerűen viccelődő személy az ügyed kapcsán. Mintegy száz kamu aláírást kellett törölnünk. Közülük az egyik azonban elgondolkodtatott, mert azt állította, ezzel az akcióval semmit sem segítünk rajtad. Mivel azon a felületen nem volt, ahogy válaszolnom erre a felvetésre, megteszem most. Valóban nem lesz rövidebb a büntetésed, nem adják át ezeket a napokat nekünk, de lehet, hogy néhány napod gyorsabban fog telni akkor, ha tudod, hogy vagyunk egy páran, akik hajlandók lennénk osztozni veled ebben a súlyban, ha tehetnénk.

És amíg vannak, akik örvendeznek annak, hogy “rács mögé kerültél”, addig nem engedhetjük meg magunknak, hogy hallgassunk. Tudom, hogy a tudatlanság beszél belőlük, nem ismerik az ügy részleteit, és csak egy újabb "korrupt politikust" látnak benned, aki elnyerte méltó büntetését. A mi feladatunk is, hogy mindent megtegyünk azért, hogy megértsék: itt nem erről van szó.

Azt gondolom, hogy ez az akció, és általában az ítéleted elleni megnyilvánulások semmiképpen nem az igazságszolgáltatás ellen szólnak. Sőt: nemhogy ellene, hanem az igazságszolgáltatás mellett foglalnak állást. Amellett, hogy tisztességes, emberhez méltó, és igazságos legyen.

Nem mindenki azért szolidarizál veled, mert a közeli barátod, aki minden körülmények közt kiáll melletted, hanem azért, mert úgy gondoljuk, az igazságszolgáltatás a te esetedben nem működött megfelelően. Nem a bűnössel, hanem az áldozattal szolidarizálunk – még akkor is, ha a bíróság képtelen különbséget tenni a kettő között.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!