2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

AZ IGAZI CIUC

Miért nincs rendben a csíki sör sztorija?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 14:15 GMT +2, 2014. december 11.

Most sokan úgy érzik, végre valaki-valakik visszaadták nekik azt, ami mindig is az övék kellett volna maradjon: az igazi csíki sört.


A csíki sör narratívái

Volt egyszer egy csíki sör. Igaz, hogy a címkéjén az állt, Ciuc, de minden magyar tudta, hogy ez a csíki sör. Csíkszeredában gyártják csíkiak, és ez az egyik legelső dolog, ami a hideg és a hoki mellett az embereknek eszükbe jut a városról. De volt egyszer egy multi is, aki felvásárolta a márkát és a gyárat is, majd nem sokkal később elköltöztette a gyártást Csíkszeredából. A Heineken lépését sokan zokon vették, úgy érezték, egy multi elvett valamit tőlük, ami őket illetné meg.

És most úgy érzik, végre valaki-valakik visszaadták nekik azt, ami mindig is az övék kellett volna maradjon: az igazi csíki sört. Amit itt, Csíkszentsimonban gyártanak, székelyek, nekik. Sőt: ha ezután a kocsmában csíki sört kérnek, végre olyan csíki sört kapnak, amin nem azt írja, hogy Ciuc. Hanem azt: Igazi Csíki Sör. Mert ez a gyártó emberszámba veszi őket, és az ő nyelvükön szól hozzájuk, nem csak elveszi azt, ami az övék, hogy kisajátítsa a maga hasznára.

Volt egyszer egy vállalkozó, aki gondolt egy nagyot: hogy beindít egy sörmanufaktúrát a Székelyföldön. De hogy lehet betörni egy multik által dominált, telített piacra? A helyi termék fogalma kapós, de nyilván nem elég. Valami olyan kell, ami érzelmi kötődést is eredményez. Lehetne például Székely sör a neve. Ha a székelyek és az alkohol kapcsolatáról nem mindenkinek a pálinka jutna eszébe, talán működhetne is. De így ez nem elég jó. Valami olyan név kell, aminek a megismertetésére és felfuttatására nem kell egy vagyont költeni. Hogy is van ez a csíki sörös dolog? Ismertség kipipálva, érzelmi kötődés kipipálva, és tegyünk rá még egy lapáttal az „Igazi” jelzővel, és az önérzetességet is kipipálhatjuk!


Mi a bajom?

Az, hogy egy üzletember egy új, munkahelyeket és helyi értéket teremtő vállalkozásba kezd a Székelyföldön, nagyon jó dolog. Viszont azzal, hogy ezt mások szellemi tulajdonának az eltulajdonításával tegye valaki, semmilyen formában nem érthetek egyet.

Márpedig ez az egész csíki sörös történet pont ettől a mozzanattól lett érdekes. Ezért kapta fel Székelyföldön mindenki a fejét, amikor kiderült, hamarosan forgalomba kerül az ICSS. Ha a tulajdonos nem arra számított volna, hogy a névazonosság miatt azonnal buzz lesz a terméke körül, akkor nyilván nem ezzel a névvel dobta volna piacra, hanem bármi mással. Persze bármi mással nehezebb lenne feltűnést kelteni, és ők nyilván pont erre játszottak rá.

Még ha jogi értelemben nem is minősíthető egyértelmű márkanév-bitorlásnak az ICSS neve, a székelyföldiek mind csíki sörként ismerik a Heineken tulajdonában lévő sörmárkát, és ennek megnevezését más termékhez használni minimum félrevezető. A tegnap megjelent szpot pedig teljesen egyértelműen lenyúl egy régi, 2000-ben Skóciában forgatott John West lazackonzerv-reklámot – amit sokan minden idők legviccesebb reklámjának tartanak.

Amennyit eddig ebből az Igazi Csíki Sörből láttam: lenyúlt név, lenyúlt reklám sztereotípiákkal megspékelve (bajszos, népviseletbe öltözött székely bácsi, medve, erdő, hűs patak), amely ráadásul vizuálisan egy másik, sokáig építgetett székelyföldi brandre, a Legendáriumra emlékeztet. És rengeteg lelkes és önérzetes ember, akik már azelőtt szerették (és várták) az ICSS-t, mielőtt megkóstolták volna.

A példa sajnos nagyon jól mutatja, hogy lehet felfuttatni egy brandet mások munkájának a kárára, anélkül, hogy abban a brandnek magának bármilyen reális érdeme lenne.

Nyilván, igazuk van azoknak is, akik azt mondják: ha a Heineken odafigyelt volna a székelyföldi fogyasztókra, megelőzhette volna ezt az egészet egy magyar címkés Csíki sörrel. De az, hogy ez nem történt meg, sajnos nem jogosít fel senkit arra, hogy ezt helyettük megcsinálja. Azzal, hogy Ciuc helyett ezután Igazi Csíki Sört iszunk, elsősorban nem a Heinekenen állunk bosszút, hanem üzleti hasznot biztosítunk valakinek, aki visszaél egy márka nevével, ráadásul nagyon jól tudja azt is, hogy a helyiek annál inkább egy helyi termelő mellé állnak, minél inkább próbálja ellehetetleníteni őt egy multi.

Még egy gondolat: a manufaktúra másik termékéről, a pillepalackban forgalmazott Székely sörről szinte senki nem beszél. Ez egyrészt jól mutatja, hogy az Igazi Csíki Sör körüli felhajtás egyértelműen a termék nevével van összefüggésben, másrészt kissé furcsa számomra az, hogy senki nem háborodott még fel azon, hogy valaki csak úgy haszonszerzés céljából kisajátítja márkanévként a székely nevet, és a székelyekkel kapcsolatos sztereotípiákat tovább erősítve tesz szert bevételre ebből. Hol jó ez a székelyeknek?


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!