2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

BÁLVÁNYOZUNK

Orbán Viktor tusványosi beszédéről

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 12:59 GMT +2, 2014. július 29.

Tudom, sokan – és Erdélyben különösen sokan – nem értik, mi a probléma ezzel a remek szónoki tehetséggel és meggyőző erővel előadott beszéddel. De próbálják csak más szájába adni!


“Az új román államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Erről beszélt Victor Ponta miniszterelnök szombaton egy nyári egyetemen tartott előadásában. A kormányfő egyúttal bírálta azokat "a fizetett politikai aktivistákat", akik civileknek tüntetve fel magukat külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Romániában.

A miniszterelnök kijelentette: a világban versenyfutás van annak az államnak a kitalálásáért, amely leginkább képes egy nemzetet sikeressé tenni. Ma a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek, az elemzések "sztárjai" pedig Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország - mondta.

"Megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva azt a közösségszervezési formát, azt az új román államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világ-versenyfutásban" - fogalmazott Victor Ponta.

A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell. Victor Ponta szerint a kihívásokra a román válasz az, hogy egy munkaalapú állam korszaka következhet el. Mint mondta, azt várják el a polgárok a román vezetőktől, hogy dolgozzák ki azt az új államszerveződést, amely a liberális államszerveződés korszaka után ismét versenyképessé teszi a román közösséget.

A román nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell - fogalmazott Victor Ponta, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Romániában épített új állam egy illiberális állam lesz. Ám ez Ponta szerint nem azt jelenti, hogy megtagadná a liberalizmus olyan alapvető értékeit, mint a szabadság, hanem azt, hogy „nemzeti megközelítést alkalmaz”.

A miniszterelnök kitért arra, hogy ezt a fajta építkezést egy sajátos civil szféra próbálja akadályozni. A kormányfő szerint egyes, a nyilvánosságban rendszeresen szereplő romániai civilek esetében "külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk", akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Romániában. Ezt világossá kell tenni a román állam újjászervezése során – hangsúlyozta a miniszterelnök a nyári egyetemen.

Hozzátette: "ezért nagyon helyes, hogy megalakult a román parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik".”


A fenti hírügynökségi anyag nyilván a fantázia szüleménye, de így is végigfut a hideg a hátamon tőle. Hogy miért pont Victor Pontával helyettesítettem be Orbán Viktort? Behelyettesíthettem volna akár egy Gyurcsánnyal vagy Vonával is, de azzal csak a probléma egyik vetületére irányítottam volna rá a figyelmet.

Nevezetesen arra, hogy egy jól felépített demokratikus rendszerben a szabályokhoz alkalmazkodnak a szereplők, és nem a szabályokat alkalmazzák a szereplőkre. Vagyis egy rendszer akkor van jól kitalálva, ha a főszereplőt behelyettesítjük a legádázabb ellenfelével, és ugyanazt a rendszert kapjuk, amellyel mindenki ugyanolyan elégedett. Nyilván nem azt gondolom, hogy egy vezetőnek ne lenne joga – sőt, kötelessége – megteremteni az általa legjobbnak vélt rendszert, viszont ezt mindig annak tudatában kell tennie, hogy nem ő és nem pártja a hatalom örökös birtokosa. Vagy, ha úgy tetszik, olyan rendszert kell építeni, amely nem hagyja, hogy olyan dolgokat tegyenek veled, amit te sem cselekednél meg másokkal. Azonban az a típusú, szabadság helyett munkára épülő, a vezetői felelősségre vonást lehetetlenné tevő, a civil társadalmat száz százalékig kontrollálni akaró látszatdemokratikus rendszer (nem én mondom, hanem ő maga, hogy ez egy illiberális demokrácia lesz), amelyet a magyar kormányfő vizionált, teljesen alkalmatlan erre. Mert lehet, hogy építkezni ezzel lehet a leghatékonyabban, de rombolni is ezzel lehet.

És hogy miért Pontát választottam. Mert Orbán Viktor Erdélyben, Tusnádfürdőn egy olyan rendszert vizionált, amelynek hazai gyakorlatba ültetése ijesztő következményekkel járna a romániai magyarság számára. Nem is tudom, hogy nem jutott még senkinek eszébe, hogy a magyar állam, ha támogatni akarja a magyarokat, utalja csak szépen át a pénzt a román államnak, és aztán majd a román állam szépen eldönti, melyek azok a civil szervezetek, amelyek pénzt érdemelnek azért, hogy véleményt nyilvánítsanak a kormány kisebbségpolitikájáról, és amelyek szakmailag elég felkészültek ahhoz, hogy egyértelműen kijelentsék: Románia kisebbségpolitikája példamutató, minden kisebbségi kérdést réges-rég megoldott, és á, ugyan, dehogy van itt szükség autonómiára, azt csak a külföldről pénzelt, országromboló tevékenységet folytató álcivilek állították, de szerencsére sikeresen lelepleztük őket.

Tudom, sokan – és Erdélyben különösen sokan – nem értik, hogy mi egyesek problémája Orbán Viktor remek szónoki tehetséggel és meggyőző erővel előadott tusványosi beszédével. Tudom, sokan meg vannak győződve arról, hogy ő jót akar, és jó irányba halad. Meg tudom érteni őket, sőt, részben én is így gondolom. Viszont a most általa választott elvek gyakorlatba ültetése veszélyt jelent akár az ő, akár más irányításával itt Közép-Kelet-Európában.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!