2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

MILITÁRIS PARA

Azért röpködnek a vadászgépek, mert így akarnak megijeszteni?

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 15:02 GMT +2, 2014. május 22.

Ha Székelyföldön elzúg egy vadászgép, az nem hadgyakorlat. Az egy jelzés, hogy csak kettes sorban, kézenfogva merjünk utcára vonulni, és kuss legyen. A frászt akarják ránk hozni?


Ahányszor Székelyföldön hadgyakorlat zajlik, mindig ez a vélekedés a leghangosabb. Ha látunk egy harckocsit, az biztos azért van, hogy megijesszenek. Ha elhúz egy repülőgép, az is biztosan azért van. A katonai parádékat meg speciel ezért szervezik.

De valaki valaha tényleg ijedt meg ettől? Halkabban énekelte a székely himnuszt? Félárbocra eresztette a székely zászlót? Meggondolta magát, hogy akkor inkább mégsem akar autonómiát? Na ugye. Ha valami ilyenkor történik, az pont az, hogy ilyenkor hangosabb lesz a himnusz, hogy ne nyomja el a lökhajtásos zaja, magasabban lobog a székely zászló, hogy a repülőből is lássék, és még inkább akarják az emberek az autonómiát, hátha akkor ők maguk dönthetnek arról, ki röpköd a fejük fölött. Vagyis nő az összetartás. Ha tényleg a megfélemlítés lenne a cél, akkor a hatás ennek az ellenkezője.

Nekem ugyan mindegy, de azért végig is lehet gondolni: sokkal valószínűbb, hogy ezek a gépek, ezek a katonák minket akarnak megvédeni, és nem azt nézik, hogy hogy tudnának lebombázni, hanem azt, hogy hogy tudnák megakadályozni a lebombázásunkat.

Persze attól még ugyanolyan idegesítő, ha az éjszaka közepén zajonganak, úgy, hogy nem is szólnak előre.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!