2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

SZENT GYÖRGY ADOK-KAPOK

A Fazakas Dorka jelenségről

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 08:43 GMT +2, 2014. május 9.

Bár szép vége is lehetett volna, végül mindkét fél félrecsúszott ebben a Szent György Napos történetben. A szervezők csúnyán, a mozgalom meg ügyetlenül.
A sztori röviden: Fazakas Dorka nem létezik. Ezzel együtt ő az idei Szent György Napok egyik legfontosabb szereplője. Az egész egy Facebookon terjedő álhírrel kezdődött, amely szerint idén nem lesz tűzijáték a városnapokon, és a pénzt árva gyerekek megsegítésére fordítják. A városnapok arculati elemeit tartalmazó képet és az álhírt egy Fazakas Dorka nevű felhasználó – egy valóságban nem létező személy – osztotta meg először. A sztoriról elég sokszor írtunk, de a slusszpoén a legérdekesebb. A Szent György Napok szervezői ugyanis a rendezvényzáró, hétfői sajtótájékoztatójukon átmentek fenyegetőzősbe: kilátásba helyezték, hogy akár be is perelhetik „Fazakas Dorkát” a városnapok arculatának jogtalan használatáért, és azt is elmondták, listájuk van a mozgalomhoz köthető személyekről.

Ezek a mondatok ijesztőek. Egyrészt azért, mert teljesen világossá válik belőlük, hogy a szervezők egyszerűen nem értik a Fazakas Dorka-jelenséget, másrészt azért, mert a listakészítéstől eleve összeszorul a gyomrom. De leginkább azért, mert ezzel a szervezők azt kérdőjelezik meg, hogy rajtuk kívül bárkinek lehet-e véleménye a rendezvényükről. Ilyen hozzáállás, attitűd megengedhetetlen egy magára adó szervező részéről.
Nekem alapvetően első pillanattól szimpatikus volt a Fazakas Dorka-jelenség, annak ellenére is, hogy a tűzijáték vs. árva gyerekek szembeállítás egy alapvető, gyakran előforduló érvelési hibát tartalmaz, ok-okozati összefüggést feltételezve a két dolog között. Pedig az árva gyerekek jó eséllyel nem azért éhesek, mert a városnapokon van tűzijáték. Nyilván, azért sem a szervezők a hibásak, hogy van olyan cég, amely szívesen ad pénzt tűzijátékra, de nincs olyan cég, amely árva gyerekek étkeztetésére adna – tényleg, próbálkozott valaki erre kérni?

Amiért mégis jónak tartottam a kezdeményezést, az az, hogy felhívta a figyelmet egy (létező?) társadalmi problémára, elgondolkodtatott, és közösségi cselekvésre késztetett embereket. Egy ideális világban ez az egész akár oda is vezethetett volna, hogy a szervezőknek, a városvezetésnek, Dorkáéknak, vagy gyakorlatilag bárki másnak eszébe jut, hogy szervezzenek egy olyan akciót, amelynek során a város lakói főznek az árva gyerekeknek. Persze nem ez történt.

Hanem egyik részről burkolt fenyegetőzés, másik részről erre válaszként egy közösségi erő felmutatását célzó manifesztó születése, amelyet egy nap alatt több mint négyezren lájkoltak.

És nekem ezzel a manifesztóval vannak problémáim. Idézek:Nyilvánvaló, hogy ennek a szövegnek a szerzője nem azonos azzal, aki az első Fazakas Dorka-szövegeket írta – azok inkoherensek, helyesírási hibákat tartalmaznak, ez meg egy szépen csiszolt, jól felépített, már-már szónoki szöveg. Amely egyben kirekesztő is.

Várjatok, gyorsan elmagyarázom, miért gondolom így. Mert elitista nézőpontot tükröz, mert elítéli azt, hogy a városnapokon helye van a mulatósnak, a manelének vagy a „félművelt olcsó szórakozásnak”. És mert ezzel kétségbe vonja azt, hogy az eliten kívül másnak is joga van a szórakozásra a Szent György Napokon.

Márpedig szerintem egy városnapoknak igenis a lehető legszélesebb közönséghez kell szólnia. Egy ilyen rendezvény számára az a kihívás, hogy a gyerekekhez, a nyugdíjasokhoz, a munkásemberekhez, az értelmiséghez, és igen, akár az árva gyerekekhez is szóljon. Épp ezért hibás az a megközelítés, amely nem kizárólag a minőségi programok vélt vagy valós hiányát rója fel, hanem a “gagyi” térnyerése miatt siránkozik. Ne az legyen a baj, hogy a városnapokon van 3+2 és Rednex, (vagy tudomisén, mit jelent számukra „a szenny, a manele, az üres rongyrázás, a félművelt olcsó szórakozás”) hanem az, hogy ezzel párhuzamosan esetleg nincs valami igazán agysejtmozgató. Szerintem egyébként volt azért bőven elitkategóriás rendezvény is, de most ne kezdjünk az ízléseken pofozkodni.

Ezzel a manifesztóval a mozgalom szembement saját eredeti céljával. Szeretjük az árva gyerekeket, de csak akkor, ha nem a Cotton Eye Joe-ra és a Csipkés kombinéra ugrálnak?
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!