2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

A SZÁMOK NEM HAZUDNAK

Eltűnőben Kolozsváron a szakmaiság

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 12:55 GMT +2, 2014. április 24.

Eltűnőben Kolozsváron a magyar értelmiség: ezzel a címmel adott ki egy közleményt a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Ezt értelmiségi nem veheti komolyan.


Eltűnőben Kolozsváron a magyar értelmiség: ezzel a címmel adott ki egy közleményt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a saját felmérésére hivatkozva, amelyből kiderül: “Kolozsvár magyar egyetemistáinak csupán 8 százaléka akar helyben elhelyezkedni a diploma megszerzését követően, 39 százalékuk Magyarországon, 28 százalékuk hazánktól nyugatra képzeli el a jövőjét. Az egyetemisták 22 százaléka Székelyföldön próbálna szerencsét, 3 százalék pedig a román fővárosban keresne munkát.

Ezek nagyon súlyos számok, de a legsúlyosabb még hátravan: az MCC 50 Kolozsváron tanuló magyar egyetemista megkérdezésével készítette a felmérését. Vagyis a felmérés nem lehet reprezentatív semmilyen szempontból, nincs olyan szociológiai módszer, amellyel a közel tízezer Kolozsváron magyarul tanuló egyetemistára nézve reprezentatív mintaként lehetne alkalmazni egy 50 fős csoportot. És itt nem is fókuszcsoportról van szó, mert akkor meg nem dobálóznának százalékokkal.

Egyetemi közegben ilyen felméréssel kijönni a szakmaiság arcul csapása. Az csak tovább ront a helyzeten, hogy az MCC Kolozsváron vezetőképző programot szervez, és a bombasztikus című és ijesztő adatsorokat tartalmazó közleményükkel ennek próbáltak némi reklámot csapni, egyben bizonyítva a képzés hiánypótló voltát. Remélem, a képzésen a PR-osuk nem tart előadást a szociológiai kutatásokról.

Bár ha a közleményüket sok sajtótermék emésztetlenül lehozza, akár igaz is lehet az annak címében található megállapítás.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!