2021. december 9. csütörtökNatália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
bpelod.transindex.ro

SIC TRANSIT

Amikor megszűnt Toró demokratának lenni

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd utolsó frissítés: 12:49 GMT +2, 2013. április 24.

Egy olyan politikusból, akit a párbeszéd és kritika iránti nyitottság jellemzett, a nehéz helyzeteket megúszni akaró, sovány intellektusú pártvezetővé vált.


Az EMNP-közeli civilek finanszírozásáról szóló cikk megjelenése előtt egy héttel Sipos Zoltán telefonon kereste meg Toró T. Tibort, interjúlehetőséget kérve. Miután a politikus asszisztense azt kérte, e-mailben küldje el kérdéseit, újságírónk levélben fordult Toróhoz, hogy mégis inkább telefonon vagy élőben készüljön a beszélgetés. Mivel egy nap alatt semmilyen válasz nem érkezett, kollégám elküldte írásban kérdéseit, amelyekre azóta sem kapott választ. Ezt követően a politikus válaszolt az első levélre, ignorálva a másodikban feltett kérdéseket, és közölve: ha Kelemen Hunor is ott lesz, és az RMDSZ és az EMNP pártfinanszírozása is téma lesz, akkor vállalja az interjút.

Toró közzétette a magánlevelezést, elegánsan kihagyva azt a levelet, amely az újságíró kérdéseit tartalmazta (amelyekre azóta sem kapott választ), majd a cikk megjelenését követően az EMNP sajtóközleményébe is bekerült a levelezés csonkított változata.

Sipos Zoltán nyolc hónappal ezelőtt vágott bele a kutatómunkájába, amiről az első fázisban nemhogy Kelemen Hunor, de még én sem tudtam. Sipi az első eredmények után számolt be arról, hogy mivel foglalkozik szabadidejében. Ezt követően döntöttünk úgy, hogy a Transindexet érdekli a téma, amit hagytunk kifutni, megvártuk, amíg beérkeznek az újabb adatigénylésekre adott válaszok.

Az önkormányzati választásokra vonatkozó adatsorok már novemberben előttünk voltak, tisztán látszottak az összefüggések, és ha tényleg az lett volna a szándékunk, hogy politikai támadást intézzünk az EMNP ellen, akkor a kampány kellős közepén jelent volna meg a cikk. De a jó munkához és a hatásmechanizmus megfelelő ábrázolásához idő kellett.

Hogy egy tét nélküli kongresszus előtt, politikai békeidőben, az RMDSZ és a Fidesz lassú közeledésének időszakában tettük közzé az EMNT-EMNP finanszírozási modelljét, nem különösebben lukratív az RMDSZ-nek. Hány RMDSZ-esnek szorult össze a gyomra amiatt, hogy lám-lám, mégis kiderülhetnek a sunyiságok, mutyizások? Merthogy az, hogy egy ilyen tényfeltárás lehetséges, méltán ijesztheti meg a teljes romániai magyar politikai osztályt.

Toró kommunikációja kapcsán arra jutottam, hogy az EMNP vezetője már nem demokrata. Miért nem?

– mert nem volt bátorsága párbeszédhelyzetbe kerülni egy újságíróval, aki a szakmai etikai minimum szerint, érintettként megszólalási és replikalehetőséget kínált neki

– mert a levelezés egy részét kihagyva, cinikus kommentárral teszi közzé a Facebookon egy újságíróval folytatott nem nyilvános levelezését

– mert tényekre tények helyett vagdalkozással válaszol

– mert pont azt teszi, amivel Kelemen Hunort vádolja: nevezetesen elő akarja írni a sajtónak, mivel foglalkozzon

– mert egy olyan világképet vetít elénk, amelyben egy komoly oknyomozó munka csak és kizárólag politikusok kezdeményezésére történhet, vagyis az újságírókat eleve olyan idiótáknak tartja, akiknek egyetlen saját témaötletük sincs, hiszen semmi mások, mint a politikusok elintéző emberei. Ha Toró ilyeneknek tartja a médiatrösztjében dolgozó újságírókat, nagyon nehéz lehet szakmáról, önbecsülésről, méltóságról, intellektusról beszélni. De még politikai értékrendről sem, mert az nem politikai értékrend, hogy Toró vagy Tőkés utasításait hajtjuk végre.

Toró nem demokrata. Ironizál, ködösít, lefokozza az újságírói munkát, demagóg. Egy olyan politikusból, akit a párbeszéd és kritika iránti nyitottság jellemzett, a nehéz helyzeteket megúszni akaró, sovány intellektusú pártvezető lett. Sic transit gloria mundi!
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!